Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Alergia na gluten

Zarówno dzieci, jak i dorośli narażeni są na alergię na gluten (czyli białko, które występuje w zbożach). Symptomy tego schorzenia przypominają objawy celiakii – trwałej nietolerancji glutenu. Obie choroby odróżnia fakt, że przy alergii jelita nie zostają wyniszczone.Co więcej, alergia może samoistnie ustąpić, natomiast celiakia – nie.

Za alergię na gluten odpowiada nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego. Oznacza to, że zjedzenie produktu z glutenem przez osobę z alergią wywołuje objawy, które mogą pojawić się natychmiast lub po jakimś czasie. Mogą one być związane z układem pokarmowym, ale nie zawsze. Pojawiają się więc nie tylko biegunka, wymioty czy wzdęcia, ale w niektórych przypadkach także skurcze oskrzeli, katar i zmiany skórne (np. pokrzywka czy wypryski). Alergia na gluten u dzieci zwykle objawia się po dostarczeniu organizmowi nawet małej ilości tego białka. Najczęściej dzieci „wyrastają” jednak z tej choroby, natomiast u dorosłych alergia trwa czasami nawet kilka lat.

Jak sprawdzić, czy to alergia na gluten?

Alergia na gluten nierzadko ma podobne objawy do celiakii. Z tego powodu najłatwiej poddać się najpierw badaniu w kierunku celiakii, wykonując test genetyczny. Pozwala on jednoznacznie i stuprocentowo wykluczyć chorobę. Badanie to jest bezbolesne i proste, a do jego wykonania pobierany jest wymaz z wewnętrznej strony policzka. Próbkę szybko pobrać można więc również u bardzo małych dzieci.

Jeśli okaże się, że badanie wykluczyło celiakię, jednak objawy nadal się pojawiają, należy wyeliminować gluten z jadłospisu. Pozwoli to sprawdzić, czy za nieprzyjemne objawy odpowiedzialny jest rzeczywiście gluten czy może jakiś inny składnik.

Warto jednak wiedzieć, że przejście na dietę bezglutenową przed realizacją testu na celiakię może uniemożliwić pełną diagnostykę choroby. Do pełnego wykrycia aktywnej formy celiakii konieczne jest też oznaczenie przeciwciał, którego nie można robić wtedy, gdy gluten został wyeliminowany z diety.

Przy podejrzeniu nietolerancji glutenu należy wykluczyć celiakię. Dlaczego? Dieta osób z alergią i tych chorych na celiakię różni się. Przy celiakii niezbędna jest dodatkowa suplementacja witaminami i minerałami – zniszczone jelita nie radzą sobie z wchłanianiem substancji odżywczych z pożywienia. Zbilansowana i odpowiednio dobrana dieta oraz dodatkowa suplementacja umożliwiają eliminację dolegliwości.

Alergia na gluten u małych dzieci

U małych dzieci nierzadko pojawia się nietolerancja glutenu, która wiąże się z niedostatecznym rozwojem układu trawiennego. Najczęściej mija bez konieczności interwencji lekarza. Może się jednak okazać, że tak się nie stanie. Najczęstszymi objawami są wtedy wolne rośnięcie i słabe przybieranie na wadze. Wiele osób wiąże je z niedoborem hormonu wzrostu, jednak to celiakia jest częstszą przyczyną niskiego wzrostu u dzieci.Warto w takim przypadku wykonać test genetyczny na celiakię, który nie tylko daje szybkie i jednoznaczne rezultaty (u dzieci oznaczenie przeciwciał często daje wyniki fałszywe), ale jest również bezpieczne i bezbolesne. Próbkę do takiego testu można pobrać także samodzielnie w domu, co gwarantuje dziecku komfort.

 

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

   Bezpłatna rozmowa i czat – w trosce o rzetelną informacje o badaniach

Pon-pt: 7:00 – 23:00
Weekendy i święta: 8:00 – 21:00

 

   Rozwiązujemy wątpliwości!

.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.