Czy anemia jest skutkiem celiakii?

Anemia skutkiem innych chorób

anemia a celiakia Objawami anemii, które powinny nas zaniepokoić są m.in.: osłabienie, bladość, rozdrażnienie, wzdęcia, wymioty, wypadanie włosów, biegunki czy spadek odporności. W takiej sytuacji należy czym prędzej wykonać badania w kierunku celiakii oraz MTHFR i ustalić źródło anemii. Niedokrwistość bowiem, jest objawem innych niebezpiecznych chorób np. celiakii. Dzieje się tak, ponieważ nieleczona celiakia utrudnia przyswajanie składników odżywczych, co może prowadzić m.in. do niedoboru żelaza. Brak tego mikroelementu skutkuje zmniejszeniem zawartości hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek we krwi. W skrajnych przypadkach prowadzi do wyniszczenia organizmu i bardzo poważnych chorób w tym nowotworów.

 

Najbardziej dokładne badanie na celiakię

Wybierając badanie na celiakię warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03). Oprócz najszerszego zakresu badania na celiakię otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego. Przeczytaj więcej na temat pewności wyników badania na celiakię ….

.

Anemia – jeden ze skutków celiakii red-blood-plasma-cells

Anemia to niedobór hemoglobiny czyli białka obecnego w erytrocytach (krwinki czerwone), wynikający głównie ze zbyt małej ilości żelaza we krwi. Hemoglobina jest bardzo ważna gdyż odpowiada za transport tlenu i dostarczenie go do wszystkich komórek organizmu. W 70% tworzy ją żelazo, dlatego jego niedobór bezpośrednio przyczynia się do powstania anemii. Niewystarczający poziom żelaza może być efektem powikłań celiakii. Wiąże się to bowiem z utrudnionym wchłanianiem składników odżywczych wskutek zniszczenia kosmków jelitowych po spożyciu glutenu.

 

Szczególnie groźne jest złe przyswajanie żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego, ponieważ głównie ich brak przyczynia się do anemii. Warto zatem zwrócić uwagę na niski poziom wspomnianych mikroelementów w morfologii, osłabienie, kołatanie serca, bladość skóry, rozdrażnienie, przyspieszony puls lub częste uczucie zimna gdyż mogą to być objawy anemii spowodowanej powikłaniami choroby trzewnej. Dodatkowo nieleczona celiakia może prowadzić skrajnego wyniszczenia organizmu. Wyeliminowanie celiakii może wyleczyć nas z anemii

Co w sytuacji gdy leki na anemię nie działają?

Jeśli dotychczasowe leczenie anemii nie przynosiło skutków warto zrobić badania na celiakię. Szczególnie gdy niedokrwistości towarzyszą inne objawy choroby trzewnej, w tym:
depresyjny nastrój
⦁ nudności po spożyciu glutenu
⦁ wzdęcia
⦁ zaparcia
⦁ padaczka
⦁ nieregularność lub brak miesiączki

 

Niedokrwistość może być objawem choroby trzewnej i wtedy samo spożywanie żelaza i wit. B12 nie pomoże, dlatego tak ważne jest przeprowadzenie specjalistycznych badań. ESPGHAN zaleca aby rozpoznanie celiakii rozpocząć od badań genetycznych, ponieważ pozwolą one jednoznacznie wykluczyć chorobę lub będą wskazaniem do dalszych badań. Obecność genu celiakii DQ2 i/lub DQ8 warunkuje chorobę, jeśli zatem test DNA na celiakię nie wykryje ich, niemożliwe jest zachorowanie

Co to jest celiakia?

Celiakia jest chorobą genetyczną o podłożu autoimmunologicznym, polegającą na trwałej nietolerancji glutenu. Organizm chorego po jego spożyciu wytwarza przeciwciała tTG i EmA odpowiedzialne za niszczenie kosmków jelitowych. W efekcie uniemożliwia to przyswojenie ważnych substancji odżywczych i prowadzi do wielu różnych niedoborów mikroelementów. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet, ponieważ może przyczynić się do trudności z zajściem w ciążę a nawet do poronienia.

Anemia podczas celiakii

Jeśli wynik testu DNA potwierdzi celiakię tzn., że anemia jest jej skutkiem. Zatem badania serologiczne w kierunku anemii mogą wyłącznie określić poziom i/lub niedobór mikroelementów. Jedynym lekarstwem na anemię u celiaka jest przejście pod okiem specjalisty na ścisłą dietę bezglutenową uzupełnioną o suplementy mikroelementów. Wyeliminowanie glutenu jest bardzo ważne, gdyż tylko wtedy jelito zregeneruje się i zacznie przyswajać składniki odżywcze w tym żelazo, kwas foliowy i witaminę B12. Należy pamiętać, że z celiakii się nie wyrasta, dlatego gluten powinno się wyeliminować z diety na stałe.

 

.Badanie celiakia przychodnia

 

 

Badanie celiakia – dowiedz się więcej 

Na wszystkie wasze pytania odpowiadamy telefonicznie lub przez nasz czat. Zapytaj nas o wszystko 

Warto wiedzieć:


   Bezpłatna rozmowa i czat – w trosce o rzetelną informacje o badaniach

Pon-pt: 7:00 – 23:00
Weekendy i święta: 8:00 – 21:00

 

   Rozwiązujemy wątpliwości!

mgr. Ewa Gwiaździńska

.