Celiakia – na czym polega ta podstępna choroba?

celiakia

Celiakia, inaczej trwała nietolerancja glutenu, to choroba o podłożu genetycznym i autoimmunologicznym. Powoduje stan zapalny w jelitach, z powodu którego cały organizm narażony jest na wyniszczenie i niedobory. Na czym polega celiakia, jakie ma objawy i jak ją wykryć?

Celiakia – gdy błona śluzowa jelit zostaje zdegradowana

Celiakia polega na nieprawidłowej reakcji – autoagresywnej – organizmu. Gdy chory dostarczy glutenu, działa on toksycznie i pojawiają się przeciwciała przeciwko własnym tkankom. Dochodzi do degradacji kosmków jelitowych, czyli małych wypustek w jelicie cienkim, które mają za zadanie wchłanianie składników dostarczonych z pożywieniem czy lekami.

Jak łatwo się domyślić, zniszczone kosmki nie działają prawidłowo, więc pojawiają się niedobory. To przede wszystkim one powodują tak liczne i różnorodne objawy.

Celiakia – poznaj objawy choroby

Schorzenie może objawiać się na wiele sposobów. Pełnoobjawowa celiakia wiąże się z kłopotami ze strony układu pokarmowego (np. biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, wymioty). Celiakia skąpoobjawowa ma natomiast symptomy nieoczywiste, m.in. anemię, afty w jamie ustnej, spadek energii, spadek libido, problemy z płodnością, bóle kości, wahania nastroju czy kłopoty z potencją.

Celiakia – odpowiadają za nią geny

A konkretnie HLA-DQ2,2; HLA-DQ2,5; HLA-DQ8. Celiakia może wystąpić u Ciebie tylko wtedy, gdy masz minimum jeden z nich. Dlatego diagnostykę tej choroby najlepiej zacząć od testu DNA. Jeśli wykaże on brak ich obecności, schorzenie można wykluczyć.

Jeśli natomiast któryś z genów występuje, konieczne jest sprawdzenie, czy choroba jest aktywna. Celiakia uaktywnia się najczęściej u dzieci, osób starszych, pod wpływem stresu, w czasie spadku odporności czy u kobiet w ciąży.

Występuje u Ciebie celiakia? Wyeliminuj gluten

Jeśli została postawiona jednoznaczna diagnoza i okazało się, że masz celiakię, konieczne jest przejście na dietę bezglutenową. Musi ona trać całe życie, bez żadnych odstępstw. Nawet minimalna ilość glutenu może bowiem niszczyć Twoje jelita.

Gluten najlepiej wyeliminować pod okiem dietetyka, żeby mieć pewność co do prawidłowości swojego jadłospisu. Tylko wtedy celiakia przestanie dawać nieprzyjemne i niebezpieczne objawy.