Celiakia – objawy choroby są różnorodne

celiakia objawyBóle brzucha, afty, zmęczenie, depresja, anemia… Celiakia – trwała nietolerancja glutenu – u każdego chorego może mieć inny przebieg. Z tego powodu diagnostyka na podstawie objawów jest tak trudna, więc konieczny jest test DNA.

Celiakia – objawy celiakii pełnoobjawowej

Ten typ celiakii dotyczy ok. 10% chorych i jest najbardziej charakterystyczny. Zwykle dotyka dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze, jednak tego rodzaju symptomy mogą wystąpić u każdego chorego. Objawy dotyczą układu pokarmowego i są to m.in. bóle brzucha, biegunki, wymioty, wzdęcia, zaparcia, utrata apetytu czy niedożywienie.

 

Celiakia – objawy celiakii skąpoobjawowej

Większość chorych na celiakię dotyka właśnie ten typ choroby, inaczej zwany niemym. Celiakia objawy są niecharakterystyczne i nieoczywiste. Należą do nich m.in. anemia, afty w jamie ustnej, przewlekle zmęczenie, spadek libido, huśtawki nastrojów, problemy skórne, depresja, astma, bóle głowy, osteoporoza czy niedobory witamin i minerałów.

Celiakia – objawy celiakii ukrytej

Ten rodzaj celiakii nie daje widocznych objawów, chociaż u chorego występują geny odpowiedzialne za celiakię i przeciwciała we krwi. Celiakia ukryta jest wstępem do celiakii skąpo- lub pełnoobjawowej i może uaktywnić się np. pod wpływem ciąży, dużego stresu czy spadku odporności.

Celiakia – objawy wiążą się z wyniszczeniem organizmu

Celiakia jest chorobą autoagresywną, która polega na nieprawidłowym reagowaniu na gluten. Chory – po dostarczeniu tego składnika – zaczyna mieć problemy z jelitami. Zostają zdegradowane kosmki jelitowe – wypustki, które odpowiadają za wchłanianie witamin, minerałów i innych składników. Jednocześnie w jelitach ma miejsce stan zapalny. Te wszystkie czynniki powodują niedobory ważnych substancji, a więc i opisane wyżej objawy.

Celiakia – objawy występują u Ciebie? Zrób test DNA

Celiakii nie należy lekceważyć, ponieważ nieleczona nie tylko powoduje szereg nieprzyjemnych – a nierzadko i niebezpiecznych – objawów, ale też zwiększa ryzyko nowotworu. Aby sprawdzić, czy dotyczy Cię ten problem i ewentualnie wyeliminować gluten, możesz wykonać test DNA w kierunku genów, które odpowiadają za celiakię. Ich brak oznacza bowiem wykluczenie choroby, a obecność jest wstępem do dalszej diagnostyki.