Podążając za modą, coraz więcej osób przechodzi dietę bezglutenową. Ale czy warto eliminować z pożywienia produkty zbożowe, które są właśnie głównym źródłem glutenu. Przecież znajdziemy w nich jeszcze białko, węglowodany, witaminy, a także składniki mineralne czy błonnik pokarmowy. Poza tym, aby uzupełnić gluten producenci dodają do żywności różne „ulepszacze”, przez co nie dość, że pozbawiają produkt wartości odżywczych, to jeszcze zanieczyszczają nasz organizm. Czy zatem warto być „gluten free”?
Gluten jest wszechobecny
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, występujących w ziarnach najpopularniejszych zbóż: pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Zboża stanowią postawę do przygotowania codziennych posiłków, takich jak chleb czy makaron, gdyż charakteryzują się silnymi właściwościami wiążącymi (działają trochę jak klej). Dlatego też gluten dodawany jest m.in. do: wędlin, konserw, produktów seropodobnych, a nawet piwa czy sosu sojowego.
„Gluten Free” sprzeda wszystko
Producenci żywności wykorzystują panującą modę. W sklepach znajdziemy coraz większą ilość produktów z napisem „GLUTEN FREE”. Nawet budyń oznaczony jest w ten sposób, a przecież jego podstawowym składnikiem jest skrobia ziemniaczana, nie zboże. Najwidoczniej to hasło sprzeda wszystko – mimo tego, że produkty bezglutenowe są nawet kilkukrotnie droższe! Żywność bezglutenowa jest też najczęściej wysoko przetworzona i pełna „dodatków”: zagęstników, emulgatorów i spulchniaczy.
Zdaniem eksperta
“Jeśli u kogoś występują objawy sugerujące celiakię, najpierw należy wykonać badania w kierunku celiakii. Przejście na dietę bezglutenową lub na dietę z ograniczeniem produktów zawierających gluten, może spowodować fałszywie ujemne wyniki testu przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG), co w konsekwencji uniemożliwia właściwą diagnostykę. Błędna diagnostyka może doprowadzić do tego, że osoba nie będzie leczona / lub będzie leczona w niewłaściwy sposób. Ponadto nieprawidłowe leczenie celiakii, czyli popełnianie błędów w diecie bezglutenowej skutkuje uszkodzeniem kosmków jelitowych ( co daje objawy ze strony jelit) jak również pojawieniem się dodatkowych schorzeń.
Warto również zauważyć, iż powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z pożywienia produktów zbożowych na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa i zastąpieniu ich produktami bezglutenowymi. Zapomina się natomiast o tym, że gluten – ze względu na swoje właściwości- zawarty jest w wielu innych artykułach spożywczych, np. wędlinach, niektórych przetworach nabiałowych, przetworach owocowych i warzywnych, przyprawach itp. Dlatego, po zaobserwowaniu u siebie objawów charakterystycznych dla celiakii pierwsze kroki należy skierować do laboratorium w celu diagnostyki.”
Dietetyk mgr Magdalena Kornacka
Czasem jednak gluten nam nie służy
U pewnej grupy konsumentów obecność glutenu w żywności może powodować poważne powikłania zdrowotne. Sama nadwrażliwość na gluten, choć jest uciążliwa, bo powoduje ból brzucha, wzdęcia i zaparcia, tak bardzo nie wpływa na ogólny stan organizmu jak celiakia. Przy celiakii gluten, który spożywamy traktowany jest przez nasz organizm jako toksyna, co prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Uszkodzone kosmki nie spełniają swojej funkcji, a to prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych i w konsekwencji m.in.: depresji, anemii, problemów ze szkliwem, braku energii do życia, apatii, niskiej odporności, osteoporozy, problemów skórnych, a nawet raka.
Umów badanie
W tym przypadku nie ma co polemizować, przejście na dietę bezglutenową jest konieczne! Po odstawieniu szkodliwego białka następuje odbudowa kosmków jelitowych i powrót do zdrowia. Osoby odstawiające gluten powinny skonsultować się z dietetykiem, aby odpowiednio zbilansować dietę.
Wykluczyć celiakię możemy jednym prostym badaniem genetycznym
Bo celiakia jest chorobą, na którą zapadają właśnie osoby o określonych predyspozycjach genetycznych. Przeprowadzając prosty i szybki test DNA możemy na 100% wykluczyć to schorzenie. W dodatku jest to badanie, które wykonuje się tylko raz w życiu – jeśli nie mamy celiakii, to nigdy już na nią nie zachorujemy. Zanim zrezygnujemy z glutenu zastanówmy się więc, czy faktycznie warto. Dieta bezglutenowa nie jest ani prosta, ani tania. Dlatego w pierwszej kolejności po prostu się zbadajmy. Może się bowiem okazać, że dieta bezglutenowa wcale nie będzie nam potrzebna.
Bezpłatna rozmowa. Gwarantujemy indywidualne podejście do każdego pacjenta. Pomoc 6 dni w tygodniu: poniedziałek-piątek: 7:00-19:00, soboty: 9.00-17.00