Enzym pomocny w walce z objawami celiakii

enzym celiakia

Naukowcy z University of Tampere w Finlandii udowodnili, że specyficzny enzym o nazwie ALV003 pomoże w znacznym stopniu ograniczyć kontakt z glutenem, a w rezultacie zmniejszać ryzyko uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego u pacjentów chorych na celiakię. Wyniki ich najnowszego eksperymentu ukazały się w czasopiśmie Gastroenterology – oficjalnego periodyku American Gastroenterological Association (AGA).

Podawany enzym łagodził objawy celiakii

Uczestnikom badania aplikowano gluten w ilości 2 gramów dziennie – taka właśnie ilość odpowiada w USA połowie kromki chleba. Zauważono, że doustne podawanie enzymu ALV003, przy jednoczesnym spożywaniu glutenu zmniejszyło uszkodzenia w obrębie jelita cienkiego. Wszelkie objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności czy bóle brzucha były znacznie bardziej nasilone u chorych, którym w tym czasie podawano placebo.

Całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest niezwykle trudne. Niestety już niewielkie ilości tej substancji mogą wywoływać u chorych uporczywe objawy i prowadzić do stanu zapalnego jelit. Dlatego też rola enzymu ALV003 wydaje się w tym przypadku tak bardzo istotna.

Glutenu nie da się wyeliminować całkowicie

Gluten jest substancją powszechnie wykorzystywaną w przemyśle spożywczym. Stosowanie diety bezglutenowej jest bardzo uciążliwe i kosztowne. Ze względu na krzyżowanie się linii produkcyjnych, śladowe ilości glutenu można znaleźć nawet w tych produktach, które nie powinny go wcale posiadać. Gluten znajdziemy np. w kleju do kopert czy akcesoriach do makijażu. Nie ma tym samym możliwości całkowitego uniknięcia kontaktu z tą właśnie substancją – nawet najbardziej ostrożni pacjenci są na nią narażeni. Naukowcy widzą w związku z tym potrzebę opracowania terapii farmakologicznej, która wspomagałaby lub zastępowała dietę bezglutenową.
Uwaga! Powyższy artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych badań

Wszystkie artykuły
Back to Top