Live chat by BoldChat

Jak upewnić się, że to alergia pokarmowa?

Jest wiele składników pokarmowych, na które jesteśmy uczuleni. Jednym z nich jest gluten- białko zawarte w zbożach a Celiakia to po prostu nazywa choroby. Jest to bardzo popularna choroba jednak wielu z nas nie jest świadomym jej ryzyka lub nawet obecności. Panuje też błędne przekonanie, że to tylko choroba dziecięca.

 

Pacjencie, czy wiesz, że bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle głowy, apatia, brak apetytu, objawy niedożywienia oraz notoryczne uczucie zmęczenia mogą wskazywać na celiakię? Są to dość niekomfortowe objawy, znacznie utrudniające życie i bardzo trudne do wyeliminowania bez poznania ich przyczyny. (więcej informacji na temat celiakii znajdziesz tutaj). 


 

Mogłoby się na pozór wydawać, że sprawa jest bardzo prosta, że wystarczy wycofać z diety gluten i dana osoba nie będzie miała uciążliwych objawów. Niestety tak w rzeczywistości nie jest. Po pierwsze gluten dodawany jest do wielu produktów spożywczych oraz leków i czasami trudno jest ustalić czy dany produkt go zawiera czy nie (produkty często są nieoznaczone). Po drugie jak twierdzi gastrolog Dr n. med. Dorota Ksiądzyna: Klasyczna postać choroby trzewnej z objawami ze strony przewodu pokarmowego występuje u małych dzieci. U dorosłych zdecydowanie dominuje postać nietypowa, w której na pierwszy plan wysuwają się objawy pozajelitowe. Zdarza się więc, że od wystąpienia pierwszych dolegliwości do rozpoznania upływa nawet 10 lat".

Oznacza to, że nie zawsze objawy celiakii mogą u nas występować albo nie są one na tyle jednoznaczne aby podejrzewać celiakię, a jednak jesteśmy potencjalnie zagrożeni. Niezdiagnozowana i nieleczona celiakia może w ostateczności prowadzić do poważnego uszkodzenia jelit i niedożywie
nia- stanów potencjalnie zagrażających życiu.

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów testów, które w mniej lub bardziej wiarygodny sposób pozwalają na zdiagnozowanie celiakii. Wiele badań naukowych wskazuje na to, że celiakia jest uwarunkowana genetycznie.

 Wskazania do wykonania badania:

  • wystąpienie w/ w objawów
  • krewni I stopnia osób chorych na celiakiI
  • pacjenci, u których występuje anemia
  • pacjenci, z cukrzycą insulino zależną (I –go typu)
  • pacjenci z zespołem Downa
  • pacjenci, u których wystąpiło nieznaczne obniżenie kosmków jelitowych i przerost krypt
  • pacjenci z pozytywnym wynikiem badania serologicznego.

Więcej informacji na temat testów genetycznych na Celiakię znajdziesz tutaj...


Dodatkowych informacji udziela opiekun medyczny Pani Barbara Prokurat pod numerem telefonu (32) 445 34 36, (32) 445 34 26  lub 800-007-771 lub pod adresem e-mail:barbara.prokurat@testdna.pl

  

[1] Szajewska H.: Czy można zapobiec celiakii? Alergia, 2007, 3: 17-20;  http://alergia.org.pl/lekarze/archiwum/07_03/pdf/2007_0305.pdf

Wstecz

 

 



print
testDNA Laboratorium Sp. z o.o.
ul. Słoneczna 4
40-135 Katowice
KRS: 0000485925, NIP: 634-282-27-48, Regon: 243413225, Konto bankowe: 76 1910 1048 2501 0401 4681 0001 Deutsche Bank PBC S.A.
Biuro Handlowe: ul. Bocheńskiego 38a, 40-859 Katowice
gfx: konerdesign | powered by ARTplus