Nowa mobilna aplikacja dla osób z celiakią

Nowa mobilna aplikacja dla osób z celiakią

Brytyjska organizacja charytatywna Coeliac UK działająca na rzecz osób z celiakią poinformowała o wejściu na rynek nowej aplikacji o nazwie „Gluten-free on the Move”, której celem jest wspomaganie wszystkich osób cierpiących na chorobę trzewną w prawidłowym stosowaniu diety bezglutenowej. Ta dostępna na iPhona oraz androida aplikacja mobilna zdobyła w 2014 roku nagrodę w kategorii „Best Audience Migration to Mobile Technology”.

 

Najbardziej dokładne badanie na celiakię

Wybierając badanie na celiakię warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03). Oprócz najszerszego zakresu badania na celiakię otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego. Przeczytaj więcej na temat pewności wyników badania na celiakię ….

 

Użytkownik znajdzie w niej listę ponad 10 000 produktów niezawierających glutenu. Oprogramowanie wykorzystuje Venue Guide oraz Google Maps dzięki czemu możemy w nim sprawdzić najbliższe lokale, w których serwowane są potrawy przeznaczone dla osób z celiakią. Aplikacja obejmuje także porady i wszelkie informacje dotyczące tego schorzenia. Coraz szybsze tempo życia może powodować, że przestrzeganie diety bezglutenowej jest dla wielu chorych sporym wyzwaniem.

Należy więc szukać sposobów uławiających to zadanie. Aplikacja mobilna wydaje się w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem – podkreśla Sarah Sleet – dyrektor naczelna Coeliac UK. Każdy może pobrać aplikację i korzystać z jej bezpłatnych usług.

Bez glutenuCeliakia jest chorobą autoimmunologiczną wynikającą z nietolerancji glutenu. Nieleczona może prowadzić do niepłodności, osteoporozy i raka jelita grubego. W Wielkiej Brytanii cierpi na nią 1 na 100 osób, przy czym wskaźnik ten wzrasta w rodzinach, w których choroba ta występowała już wcześniej. Należy zwrócić uwagę, że tylko 24% wszystkich chorych ma postawioną diagnozę, co oznacza, że ok. pół miliona Brytyjczyków pozostaje nierozpoznanych.

Przestrzeganie diety bezglutenowej jest jedynym skutecznym sposobem walki z chorobą. Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień czy ryż. Znajduje się więc np. w chlebie, makaronie, pizzy i ciastkach. Zakres wykorzystania glutenu jest jednak dużo szerszy. Białko obecne jest w wielu produktach przetworzonych oraz zawierających soję.

Objawy celiakii są zróżnicowane i mają bardzo indywidualny charakter. Mogą mieć również różny stopień nasilenia: od łagodnych do całkiem zaostrzonych. Wśród najczęstszych symptomów choroby trzewnej wymienia się wzdęcia, ból brzucha, nudności, zaparcia, biegunki, gazy, jak również zmęczenie, bóle głowy, owrzodzenia jamy ustnej, utratę masy ciała, problemy skórne, bóle stawów i kości, a nawet nerwicę czy depresję.

1 sierpnia 2014


Chętnie doradzimy

 


   Bezpłatna rozmowa i czat – w trosce o rzetelną informacje o badaniach

Pon-pt: 7:00 – 23:00
Weekendy i święta: 8:00 – 21:00

 

   Rozwiązujemy wątpliwości!

mgr. Ewa Gwiaździńska

.

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!