Sucha skóra, problemy z miesiączką i anemia – to typowe objawy niedoboru cynku. Sprawdź jak go uzupełnić i ustrzec się przed komplikacjami zdrowotnymi!

Niedobory cynku a celiakia

 

http://www.123rf.com/photo_23382881_collage-of-products-containing-zinc.html?term=zinc&vti=ni0135yvapi0b3yld8Wypadają Ci włosy, łamią się paznokcie, masz suchą skórę i trądzik, dokuczają ci biegunka, osłabienie, niedokrwistość lub straciłaś apetyt? To typowe objawy celiakii spowodowane niedoborem cynku. Sprawdź jak pozbyć się uciążliwych dolegliwości!

 

 

Najbardziej dokładne badanie na celiakię

Wybierając badanie na celiakię warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03). Oprócz najszerszego zakresu badania na celiakię otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego. Przeczytaj więcej na temat pewności wyników badania na celiakię ….

 

Niedobory cynku objawy

Większość z nas cierpi na niedobory cynku związane ze źle zbilansowaną dietą lub niepełnym przyswajaniem minerałów spowodowanym celiakią. Niewystarczający poziom cynku wpływa na funkcjonowanie całego organizmu i powoduje:

.

wypadanie włosów

łamanie się paznokci

zaburzenia miesiączkowania

obniżone libido

trądzik

problemy skórne

pękanie skóry w kącikach ust

utrudnione gojenie ran

zwiększenie liczby zmarszczek

przyśpieszenie starzenia się

zaburzenia trawienia

biegunki

 

Przyczyny niedoboru cynku

Przyczynami niedoboru cynku są zbyt mała jego ilość w diecie i/lub problemy z jego przyswajaniem w jelicie cienkim spowodowanym stanem zapalnym, nadużywaniem alkoholu lub celiakią. Utrudnione wchłanianie jest dużo gorsze, ponieważ bez względu na ilość cynku w diecie będziemy cierpieć na jego braki.

Trudności z pełnym przyswajaniem minerałów i witamin mogą być spowodowane celiakią czyli trwałą nietolerancją glutenu, która niszczy kosmki jelitowe. To one są odpowiedzialne za prawidłowe przyswajanie substancji odżywczych, w tym cynku. Dzieje się tak ponieważ gluten działa toksycznie na pacjenta i wywołuje powstanie przeciwciał tTG i EmA, które niszczą kosmki w jelicie cienkim.

W wyniku celiakii, która utrudnia nam przyswajanie cynku i innych minerałów cierpimy na liczne niedobory, które skutkują niebezpiecznymi powikłaniami zdrowotnymi, takimi jak:

.

skutki niedoboru cynku

anemia

problemy ze szkliwem

niskorosłość

zaburzenia erekcji

zaparcia

wzdęcia

osteoporoza

osteopenia

nudności

przewlekłe osłabienie

problemy neurologiczne

poronienia

nowotwór

.

Diagnostyka celiakii

Celiakia  czyli choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne dziedziczone genetycznie. Dlatego najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jesteśmy chore to wykonanie testu dna na celiakię. Dzięki badaniom genetycznym zyskamy pewność wyniku, ponieważ w 100% wykluczy chorobę lub da wskazanie do dalszej diagnostyki czyli badaniu na przeciwciała tTG i EmA. Jeśli oba badania wyjdą dodatnio wtedy lekarz może odstąpić od zlecenia nam biopsji jelita cienkiego. Dodatkowo test dna na celiakię to jedyne badanie, które możemy wykonać będąc już na diecie bezglutenowej.rekomendacja_celiakia

 

 

 

 

Leczenie celiakii – uzupełnienie niedoboru cynku

Jeśli wynik testu DNA na celiakię i testów serologicznych potwierdzą chorobę to jedynym sposobem na leczenie celiakii i tym samym uzupełnienie niedoboru cynku i innych minerałów jest dieta bezglutenowa. Wyłącznie dzięki wyeliminowaniu z diety glutenu kosmki jelitowe odbudują się, zapalenie w jelicie uspokoi się  i zaczniemy w pełni przyswajać substancje odżywcze. W efekcie będziemy w pełni wchłaniać cynk i pozbędziemy się dokuczliwych objawów celiakii i niedoborów minerałów.

Jedynym skutecznym leczeniem celiakii jest przejście na ścisłą dietę bezglutenową wyłącznie pod okiem dietetyczki! Ma to związek z tym, że jest to dieta eliminacyjna, tzn. usuwamy z menu większość dostępnych produktów, które na codzień dostarczają nam witamin i minerałów. W związku z tym specjalistka dietetyczka tak ułoży nam jadłospis aby był pozbawiony glutenu a jednocześnie zapewniał nam wszystkie niezbędne substancje odżywcze.

 

 

 

Wszystkie artykuły
Back to Top