Geny a preferencje żywieniowe

Geny odpowiedzialne za nasze preferencje żywieniowe?

Geny odpowiedziane za nasze preferencje żywieniowe?Naukowcy zidentyfikowali pewne genetyczne mechanizmy odpowiedzialne za nasze preferencje żywieniowe. Wiedza na ich temat mogłaby być niezwykle przydatna w opracowywaniu indywidualnych planów żywieniowych dla osób będących na diecie odchudzającej. Jak wiadomo właściwie skomponowana dieta pozwala zachować komfort życia, a co najważniejsze zapobiega rozwojowi niektórych groźnych chorób.

Wyniki badań przeprowadzonych przez zespół badaczy z University of Trieste i IRCCS Burlo Garofolo Institute for Maternal and Child Health we Włoszech zaprezentowane zostały na corocznej konferencji European Society of Human Genetics (ESHG).

W celu zidentyfikowania genów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku, a w tym za preferencje i nawyki żywieniowe przeprowadzono szereg specjalistycznych badań. Do tej pory skupiano się na badaniu receptorów smaku (głównie receptora odpowiedzialnego za odczuwanie smaku gorzkiego), co po części pozwoliło zrozumieć genetyczne uwarunkowania wpływające na nasze upodobania względem takich substancji, jak choćby kofeina.

Zidentyfikowano 17 genów odpowiedzialnych za preferencje żywieniowe

Prace prowadzone przez włoskich specjalistów opierały się na analizie całych genomów. W pierwszym etapie przeanalizowano genomy 2 311 Włochów oraz 1 755 przedstawicieli innych krajów europejskich oraz azjatyckich. Dzięki temu udało się zidentyfikować 17 genów odpowiedzialnych za wybór konkretnych produktów spożywczych, takich jak chociażby boczek, karczochy, kawa, ciemna czekolada, ser pleśniowy, cykoria, olej, masło, sok pomarańczowy, chleb, jogurt, wino i grzyby. Naukowców zaskoczył fakt, że żaden z tych genów nie miał związku z receptorami zapachu czy smaku. Dla przykładu udało się ustalić, że gen HLA-DOA wpływa na nasze upodobania do białego wina. Specjaliści podkreślają istotne znacznie tych badań w zrozumieniu zależności pomiędzy środowiskiem, stylem życia i genetyką a zachowaniem dobrego stanu zdrowia.

.
Mimo iż w przeszłości wykonywano już wiele badań, których celem było poznanie chorób związanych ze złym sposobem odżywiania – do których zalicza się np. otyłość – to nigdy jeszcze nie brano pod uwagę preferencji żywieniowych. Brak podstawowej wiedzy na ten temat jest w tym przypadku głównym ograniczeniem, któremu specjaliści z instytutu naukowego we Włoszech próbowali zaradzić.

Reakcja na sól zapisana w genie KCNA5

W innym teście naukowcy dokonali analizy odpowiedzi człowieka na kontakt z solą, a co za tym idzie jego reakcji na słony smak. Badanie to obejmowało 900 zdrowych mieszkańców północno-wschodnich Włoch. Stwierdzono, że odpowiedź poszczególnych osób na sól związana jest w tym przypadku ze zmiennością sekwencji DNA w genie KCNA5, który to wpływa na receptory smaku u ssaków. Wyniki te być może pomogą określić czynniki warunkujące ilości używanej przez nas soli. Jest to wbrew pozorom dość istotne, gdyż jak wiadomo jej nadmierne spożywanie przyczynia się do nadciśnienia tętniczego i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dieta oparta na DNA bardziej skuteczna?

W kolejnym teście naukowcy przebadali 191 otyłych osób, które w tym celu podzielili na dwie grupy dietetyczne.
Pierwsza grupa była tzw. grupą testową. Jej członkowie zobowiązani zostali do przestrzegania specjalnej diety opartej na 19 różnych genach. Druga grupa była grupą kontrolną. Opracowana przez specjalistów dieta odchudzająca polegała na zmniejszeniu ilości spożywanych kalorii o 600 jednostek i analizie DNA osób należących do grupy testowej. Następnie dokonano modyfikacji w diecie z uwzględnieniem indywidualnych profili genetycznych. Przykładowo, osobom z mniej wydajnym metabolizmem lipidów w diecie ograniczono tłuszcze. Całkowita ilość dostarczanych do organizmu kalorii była jednak dla wszystkich taka sama. Po upływie 2 lat okazało się, że u badanych, u których dieta opierała się na DNA, utrata masy ciała była o 33% większa niż u osób z grupy kontrolnej.

.
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują jednoznacznie, że na to jakich wyborów żywieniowych dokonujemy ogromny wpływ mają właśnie geny. Opracowanie indywidualnej diety, zgodnej z profilem genetycznym danej osoby może mieć znaczący wpływ na zdrowie, a przez to i jakość życia każdego człowieka.

.

Uwaga! Przedstawiony materiał ma charakter wyłącznie informacyjny – nie wykonujemy opisanego wyżej badania.

Jednocześnie zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą testów DNA!

 


Chętnie doradzimy

Jeśli nie wiedzą Państwo, jaki typ testu będzie odpowiedni, chcą uzyskać więcej informacji na temat samego badania lub mają inne pytania, zapraszamy do kontaktu z nami.

Telefonicznie
Pod bezpłatnym numerem: 800 007 771 (dla tel. stacjonarnych i kom.) lub 32 445 34 36 . Nasze linie telefoniczne są czynne od poniedziałku do niedzieli (także w święta) w godzinach od 8:00 do 21:00
E-mailowo
Pod adresem e-mail:  biuro@testdna.pl (od poniedziałku do piątku 8.00 do 17.00).

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

Wszystkie artykuły
Back to Top