Podejrzewasz u siebie celiakię (nietolerancję glutenu)? W takiej sytuacji trzeba działać szybko, ponieważ im dużej celiakia jest niezdiagnozowana tym prowadzi do większego wyniszczenia organizmu. Zastanawiasz się, jakie badania na celiakię będą najlepsze w Twoim wypadku i czy w ogóle są one dla Ciebie wskazane? Poniżej opiszemy krok po kroku pomożemy Ci w wykonaniu pewnego testu na trwałą nietolerancję glutenu.
Celiakia – co warto wiedzieć
Celiakia, inaczej choroba trzewna, jest powszechnie występującą nietolerancją glutenu o podłożu genetycznym oraz autoimmunologicznym. Z tego względu typowa dla tej choroby jest odpowiedź układu immunologicznego na spożycie glutenu, czyli grupy białek występujących w często spożywanych i popularnych zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie.
Jak celiakia powoduje przykre problemy zdrowotne? U chorego na celiakię po spożyciu glutenu dochodzi do wytworzenia się stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego m.in. poprzez wytworzenie przez organizm autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnych tkankom.
<

.
W jelicie stopniowo zanika naturalne pofałdowanie błony śluzowej jelita co doprowadza do spłaszczania się kosmków jelitowych. W konsekwencji dochodzi do zmniejszenia powierzchni jelita zdolnego do wchłaniania substancji odżywczych, co prowadzi do dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz postępujących niedoborów żywieniowych.
Badania na celiakię – jakie można wykonać?