W przypadku, gdy nie jest wytwarzana odpowiednia ilość laktazy, to laktoza w całości transportowana jest do jelita grubego. Tam nierozłożona i niestrawiona stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej, które ją fermentują, w trakcie czego dochodzi do wydzielenia znacznej ilości gazów (wodoru i dwutlenku węgla) oraz krótkołańcuchowych kwasów organicznych. Laktoza również zwiększa objętość stolca poprzez zatrzymywanie wody w świetle jelita grubego, a powstałe w fermentacji kwasy octowy i masłowy przyczyniają się do zwiększenia jego kwasowości. W ciągu około 30 minut od spożycia posiłku zawierającego laktozę, dochodzi do powstania charakterystycznych objawów, które obejmują bóle i wzdęcia brzucha, nasilone wiatry, mdłości, przelewanie i biegunki.
Specjaliści zwracają uwagę na to, że w ostatnim czasie pojawił się trend do unikania produktów mlecznych bez wyraźnych wskazań do stosowania diety bezlaktozowej. Rezygnowanie z produktów zawierających laktozę jedynie ze względu na własne podejrzenia (bez wykonania odpowiednich badań) jest niekorzystne dla zdrowia i może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny). Tym samym sami poprzez swoją dietę prowadzimy do nietolerancji laktozy, która będzie się nasilać. Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy w pierwszej kolejności zrób badanie na nietolerancję laktozy, aby mieć pewność!
Stwierdzenie czy biegunki, wzdęcia, bóle brzucha itp. po spożyciu pokarmów mlecznych są spowodowane nietolerancją laktozy uwarunkowaną genetycznie czy też alergią lub są efektem ubocznych innych chorób prowadzących do uszkodzenia błony śluzowej jelita jest niezwykle istotne. Jeśli Twoja nietolerancja laktozy nie jest spowodowana mutacją w genie odpowiedzialnym za wytwarzanie enzymu trawiącego laktozę być może jest odwracalna. Przy nabytej nietolerancji laktozy wystarczy np. wyleczyć infekcję bakteryjną, by móc powrócić do spożywania mleka. Złe rozpoznanie przyczyny problemu może prowadzić do niepotrzebnej eliminacji z diety produktów mlecznych.
Z drugiej strony jeśli nie masz zmian w genach związanych z nietolerancją laktozy a masz problem z trawieniem tego cukru mlecznego może to być objaw innej choroby np. celiakii. Dlatego tak ważne jest ustalenie jej przyczyny. Chorzy na nietolerancję laktozy typu dorosłego nie przyswajają też często wapnia pomimo, że jest on dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. To prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych takich jak osteoporoza, bóle stawów i kości itp. Można im zapobiec stosując odpowiednią dietę.
Mleko i jego przetwory nie są niezbędna dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że jeśli już eliminujemy ten składnik ze swojej diety należy go w odpowiedni sposób zastąpić. Pamiętajmy, że mleko i jego przetwory posiadają wiele cennych składników odżywczych m.in witaminy A, D, z grupy B i E oraz magnez, fosfor, cynk, potas i dobrze przyswajalny wapń (jego przyswajanie wspomaga witamina D). Oczywiście sięgając po dany produkt zawsze powinniśmy dokładnie sprawdzić skład.
Do badań wykorzystujemy najwyższej klasy odczynniki posiadające certyfikat IVD. Dzięki temu mają
Państwo gwarancję, że mogą być stosowane w diagnostyce medycznej. Nie wszystkie test na nietolerancję laktozy na rynku posiadają ten certyfikat ponieważ kontrola jakości jest kosztowna. Daje jednak pacjentowi bezpieczeństwo i pewność wyniku. Nasze obadanie obejmuje wszystkie polimorfizmy w genie LCT (13910 oraz 22018) które związane są z nietolerancją laktozy wśród Polaków. Zdarza się, że testy obejmują tylko jedną zmianę – nie jest to wówczas pełne badanie genetyczne na nietolerancję laktozy.