Nietolerancja laktozy – czym jest, jakie są objawy?
Nietolerancja laktozy – co warto o niej wiedzieć, jak wygląda jej leczenie? Nietolerancja laktozy, niedobór laktazy, hipolaktazja – to bardzo powszechny problem wśród Polaków, jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Innymi słowy to nadwrażliwość pokarmowa powodowana niedostatecznym trawieniem laktozy, dwucukru obecnego w niektórych pokarmach mlecznych, wskutek zbyt małej aktywności laktazy – czyli enzymu, który odpowiada za rozkładanie tego dwucukru.
Spis treści:
- Nietolerancja laktozy – co to za choroba?
- Nietolerancja laktozy – ustal czy masz genetyczną nietolerancję laktozy czy nabytą
- Nietolerancja laktozy – dlaczego niepotrzebna rezygnacja z produktów mlecznych jest szkodliwa dla Twojego zdrowia?
- Test na nietolerancję laktozy – dlaczego warto wybrać badanie genetyczne?
- Test na nietolerancję laktozy cena – zamów badanie lub umów się na badanie w punkcie pobrań
Nietolerancja laktozy – co to za choroba?
Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę – cukier mleczny. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną jest brak ( który nazywamy alaktazją) lub niedobór ( który nazywamy hipolaktazją) laktazy – wspomianego enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Jednakże alaktazja, czyli wrodzony brak enzymu laktazy, pojawia się bardzo rzadko – najczęściej człowiek z czasem traci zdolność trawienia laktozy.
W przypadku, gdy nie jest wytwarzana odpowiednia ilość laktazy, to laktoza w całości transportowana jest do jelita grubego. Tam nierozłożona i niestrawiona stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej, które ją fermentują, w trakcie czego dochodzi do wydzielenia znacznej ilości gazów (wodoru i dwutlenku węgla) oraz krótkołańcuchowych kwasów organicznych. Laktoza również zwiększa objętość stolca poprzez zatrzymywanie wody w świetle jelita grubego, a powstałe w fermentacji kwasy octowy i masłowy przyczyniają się do zwiększenia jego kwasowości. W ciągu około 30 minut od spożycia posiłku zawierającego laktozę, dochodzi do powstania charakterystycznych objawów, które obejmują bóle i wzdęcia brzucha, nasilone wiatry, mdłości, przelewanie i biegunki.
Specjaliści zwracają uwagę na to, że w ostatnim czasie pojawił się trend do unikania produktów mlecznych bez wyraźnych wskazań do stosowania diety bezlaktozowej. Rezygnowanie z produktów zawierających laktozę jedynie ze względu na własne podejrzenia (bez wykonania odpowiednich badań) jest niekorzystne dla zdrowia i może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny). Tym samym sami poprzez swoją dietę prowadzimy do nietolerancji laktozy, która będzie się nasilać. Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy w pierwszej kolejności zrób badanie na nietolerancję laktozy, aby mieć pewność!
Nietolerancja laktozy – ustal czy masz genetyczną nietolerancję laktozy czy nabytą
Stwierdzenie czy biegunki, wzdęcia, bóle brzucha itp. po spożyciu pokarmów mlecznych są spowodowane nietolerancją laktozy uwarunkowaną genetycznie czy też alergią lub są efektem ubocznych innych chorób prowadzących do uszkodzenia błony śluzowej jelita jest niezwykle istotne. Jeśli Twoja nietolerancja laktozy nie jest spowodowana mutacją w genie odpowiedzialnym za wytwarzanie enzymu trawiącego laktozę być może jest odwracalna. Przy nabytej nietolerancji laktozy wystarczy np. wyleczyć infekcję bakteryjną, by móc powrócić do spożywania mleka. Złe rozpoznanie przyczyny problemu może prowadzić do niepotrzebnej eliminacji z diety produktów mlecznych.
Z drugiej strony jeśli nie masz zmian w genach związanych z nietolerancją laktozy a masz problem z trawieniem tego cukru mlecznego może to być objaw innej choroby np. celiakii. Dlatego tak ważne jest ustalenie jej przyczyny.Chorzy na nietolerancję laktozy typu dorosłego nie przyswajają też często wapnia pomimo, że jest on dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. To prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych takich jak osteoporoza, bóle stawów i kości itp. Można im zapobiec stosując odpowiednią dietę.
Dowiedz się więcej: inne testy na nietolerancję laktozy
Nietolerancja laktozy – dlaczego niepotrzebna rezygnacja z produktów mlecznych jest szkodliwa dla Twojego zdrowia?
Mleko i jego przetwory nie są niezbędna dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że jeśli już eliminujemy ten składnik ze swojej diety należy go w odpowiedni sposób zastąpić. Pamiętajmy, że mleko i jego przetwory posiadają wiele cennych składników odżywczych m.in witaminy A, D, z grupy B i E oraz magnez, fosfor, cynk, potas i dobrze przyswajalny wapń (jego przyswajanie wspomaga witamina D). Oczywiście sięgając po dany produkt zawsze powinniśmy dokładnie sprawdzić skład.
.
Badania naukowe pokazują również, że spożycie mleka zmniejsza ryzyko osteoporozy (szczególnie jeśli pijemy je w dzieciństwie).[3] Z kolei u starszych mężczyzn wypita szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko złamania biodra aż o 9%. [4]
Porozmawiaj o badaniach w kierunku nietolerancji laktozy:
Test na nietolerancję laktozy – dlaczego warto wybrać badanie genetyczne?
Test genetyczny to jedyny test na nietolerancję laktozy, który stwierdzi ją nawet wówczas, gdy nie odczuwasz jeszcze wyraźnie jej objawów. Zdarza się, że objawy nietolerancji laktozy są niespecyficzne. Do test na nietolerancję laktozy nie musisz się przygotowywać i co więcej sam test w odróżnieniu od innych badań stosowanych w diagnostyce tego schorzenia jest bezbolesny i komfortowy.
.
Do badań wykorzystujemy najwyższej klasy odczynniki posiadające certyfikat IVD. Dzięki temu mają Państwo gwarancję, że mogą być stosowane w diagnostyce medycznej. Nie wszystkie test na nietolerancję laktozy na rynku posiadają ten certyfikat ponieważ kontrola jakości jest kosztowna. Daje jednak pacjentowi bezpieczeństwo i pewność wyniku. Nasze obadanie obejmuje wszystkie polimorfizmy w genie LCT (13910 oraz 22018) które związane są z nietolerancją laktozy wśród Polaków. Zdarza się, że testy obejmują tylko jedną zmianę – nie jest to wówczas pełne badanie genetyczne na nietolerancję laktozy.
Test na nietolerancję laktozy cena – zamów badanie lub umów się na badanie w punkcie pobrań
.
.
Pobierz próbki w punkcie pobrań
Całkowity koszt badania: 377,-
Może zainteresuje Cię również:

Badanie obejmuje:
–Wszystkie geny związane z celiakią– jeśli nie masz genów DQ2.2 i DQ2.5 oraz DQ8 to oznacza, że możesz być spokojny ponieważ nigdy nie zachorujesz na celiakię
–Dwie zmiany w genie LCT: C/T(-13910) oraz G/A(-22018) odpowiedzialne za nietolerancję laktozy
–PisemneZalecenia lekarskie i dietetyczne do wyniku celiakii
Czas realizacji badania: celiakia 7 dni roboczych, nietolerancja laktozy do 10 dni roboczych
Nasi specjaliści


Ciekawe przypadki osób z nietolerancją laktozy
53 letnia pacjentka z zespołem jelita nadwrażliwego, 10 letnim przebiegiem astmy, egzemą, zapaleniem zatok, bólami stawów i kości oraz zaburzeniami koncentracji.
Pacjentka została wpisana na listę oczekujących na zabieg protezowania kolana. W wywiadzie podawała częste biegunki i bóle brzucha oraz przyjmowanie licznych leków. Z powodu licznych dolegliwości pacjentka zrobiła badanie na nietolerancję laktozy, które wskazało na występowanie tej choroby. Miesiąc po całkowitym wykluczeniu laktozy z diety u pacjentki ustąpiły objawy egzemy, astma i zapalenie zatok. Pacjentka została również wykreślona z listy oczekujących na operacje stawu kolanowego.
Autorzy BM zaznaczają również zdecydowany związek pomiędzy obniżeniem gęstości kości i częstością złamań bioder u kobiet w wieku pomenopauzalnym a nietolerancją laktozy, powodowaną nietolerancją laktozy na skutek mutacji w genie LCT. Jak wykazały badania osoby nie tolerujące mleka oraz jego przetworów, wykazują niedobory wapniowe, mimo że spożywają znaczne jego ilości. Ich organizm z powodu nietolerancji nie potrafi wykorzystać tego składnika. Autorzy we wnioskach podkreślają znaczenie prostego badania genetycznego w ocenie ryzyka złamań.
Pomoc 7 dni w tygodniu: poniedziałek-piątek: 7:00-19:00, weekendy i święta: 9:00-17:00