Celiakia (choroba trzewna) jest trwałą, czyli trwającą przez całe życie pacjenta nietolerancją glutenu. Chociaż w dzisiejszych czasach dieta bezglutenowa nikogo już nie dziwi ponieważ wiele osób świadomie rezygnuje z produktów, które go zawierają, to dla pacjentów z celiakią białko to jest szczególnie niebezpieczne. Spożycie nawet niewielkiej ilości glutenu powoduje u nich poważne uszkodzenie jelit.
.
W konsekwencji tego zaburzone zostaje przyswajanie składników odżywczych i pokarmowych. Im dłużej celiakia pozostaje niezdiagnozowana, tym poważniejsze szkody wyrządza w organizmie. Znane są przypadki, gdy pacjent z celiakią miał podejrzenie występowania białaczki ponieważ jego organizm był tak mocno wyniszczony.
<
.
.
Dlaczego tak ważne jest wczesne rozpoznanie celiakii?
Rozpoznanie celiakii jest dla pacjenta szansą na powrót do pełni zdrowia, wyeliminowanie doskwierających mu dolegliwości oraz uniknięcie powikłań takich jak chociażby rak jelita. Warto wiedzieć, że test genetyczny na celiakię jest bezbolesny i nieinwazyjny. Za jego pomocą można praktycznie w 100% wykluczyć celiakię nawet u osób unikających glutenu.
>
.
Dlaczego badanie genetyczne na celiakię
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną – podobnie jak dobrze znana choroba Hashimoto- o podłożu genetycznym. Oznacza to, że może się rozwinąć wyłącznie u pacjentów, którzy posiadają geny do tego predysponujące. Nie oznacza to jednak, że jeśli w rodzinie nikt nie chorował na celiakię, to jesteś bezpieczny.
>
Nie każdy, kto posiada dany układ genów zachoruje na celiakię. Wpływa na to wiele czynników tak zwanych środowiskowych np. stres, przebyte choroby, ciąża itp. Warto jednak wiedzieć, że brak genów HLA DQ2 i DQ8 praktycznie w 100% wyklucza celiakię!
<
Tylko badanie genetyczne może wykluczyć celiakię praktycznie w 100%. Brak genów odpowiedzialnych za celiakię oznacza też, że nigdy na nią nie zachorujesz, a więc w przyszłości już nie będziesz musiał powtarzać badań.
Do czego prowadzi celiakia?
Celiakia należy do grupy chorób autoimmunologicznych, w których układ odpornościowy niszczy swoje tkanki i komórki. Działający toksycznie na chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli małych wypustek błony śluzowej, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie ten patologiczny stan jelita prowadzi do zaburzeń trawienia i wchłanianie pokarmów (w tym suplementów diet czy leków), co prowadzi do wystąpienia różnych objawów klinicznych.
.
.

>
m
Jelita nazywane są „drugim mózgiem człowieka”, a gdy są w złej kondycji, może się to odbić na całym organizmie. Dlatego celiakia nazywana jest chorobą ogólnoustrojową: jej objawy mogą dotyczyć całego organizmu.
,
Mówi się, że nie ma jednej i takiej samej celiakii, u każdego może się objawiać w nieco inny sposób. U niektórych kobiet jedynym objawem celiakii są np. problemy z poczęciem dziecka czy też poronienia. Nie zawsze pacjenci mają również objawy ze strony układu pokarmowego takie jak np. ból brzucha. Z tego względu celiakia często zostaje niewykryta przez wiele lat
<
Badania mówią, że aż 95% chorych nie wie o swojej celiakii, pomimo iż testy na celiakię są ogólnodostępne, a średni okres postawienia diagnozy wynosi 10 lat. Jest to spowodowane tym, że objawy celiakii często są nietypowe i pacjenci nie zgłaszają się do lekarza / nie wykonują badań w kierunku celiakii.
<
Magdalena Łyźniak – kierownik konsultantów medycznych testDNA: z dostępnej literatury wiemy, że obecnie ponad 60% nowo rozpoznawanych przypadków celiakii dotyczy osób dorosłych. Doświadczenie naszych pacjentów pokazuje, że często pierwsze zauważalne objawy pojawiają się po 30, a nawet 40 roku życia.
>
Dlatego badania w kierunku celiakii wskazane są u wszystkich osób obserwujących jej objawy – nie tylko u dzieci. Nieleczona celiakia prowadzi do stopniowego wyniszczenia organizmu. W przypadku dzieci utrudnia rozwój, jest przyczyną niskiego wzrostu i problemów z nauką. U osób dorosłych znane są przypadki pomylenia celiakii z białaczką. To pokazuje, że nie warto zwlekać z badaniami, tym bardziej, że pacjent ma obecnie możliwość wykonania badań genetycznych, które praktycznie w 100% wykluczają celiakię zarówno teraz jak i w przyszłości. Wynik tego badania jest ważny przez całe życie pacjenta.
Celiakia objawy – 3 rodzaje celiakii
-
Celiakia pełnoobjawowa (klasyczna, jawna)
Stanowi tylko 30% wszystkich przypadków, postać ta najczęściej dotyczy dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Mimo występowania charakterystycznych objawów zostaje często nierozpoznana, gdyż jej dolegliwości błędnie zostają uznawane za objawy zespołu jelita drażliwego, stresu czy alergii pokarmowej.
>
Objawy to: bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, utrata masy ciała, niski wzrost, zaburzenia rozwoju u dzieci. Bardzo często towarzyszą im również zaburzenia psychiczne, nastroje depresyjne i wiele objawów niespecyficznych takich jak: zmęczenie, bóle kostne, obrzęki, zaburzenia miesiączkowania, zmiany skórne, wtórne objawy zaburzenia trawienia i wchłaniania.
<
-
Celiakia skąpoobjawowa (ubogoobjawowa, bezobjawowowa, niema)
Występuje znacznie częściej od celiakii pełnoobjawowej. Do najczęstszych objawów tej postaci należą: anemia z niedoboru żelaza, niedobory witaminowe, wczesna osteoporoza, patologiczne złamania kostne, niedorozwój szkliwa zębowego, aftowe zapalenie jamy ustnej, padaczka, autyzm, pierwotna marskość wątroby, cukrzyca typu 1, choroby tarczycy i trzustki, zaburzenia płodności, skłonność do poronień, problemy skórne, choroba Duhringa, wysokie stężenie cholesterolu.
<
-
Celiakia ukryta (letarna, utajona)
Jest to celiakia, która jest jeszcze nieaktywna. Występuje u osób posiadających predyspozycję genetyczną, ale niemających jeszcze zmian patologicznych w śluzówce jelita, ani przeciwciał serologicznych. Wpływ czynników środowiskowych może spowodować aktywację celiakii i pojawienie się zmian w jelicie, przeciwciał oraz ujawnienie się objawów. Zaostrzenie objawów najczęściej powodują: ciąża, infekcje przewodu pokarmowego, zabiegi chirurgiczne, stres.
<
Przyczyny celiakii
Przyczyny celiakii nie są dokładnie poznane. Na jej wystąpienie wpływają przede wszystkim czynniki genetyczne (bez odpowiednich genów nie ma celiakii), środowiskowe, infekcyjne, immunologiczne oraz metaboliczne.
>
Celiakia często współwystępuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Uznawane na całym świecie towarzystwo lekarskie ESPGHAN wytypowało grupę osób, która w szczególności powinna wykonać badania na celiakię.
<
Należą do niej:
- osoby z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy (Hashimoto, niedoczynność tarczycy, choroba Basedowa),
- krewni pierwszego stopnia chorych na celiakię,
- chorzy z cukrzycą typu 1,
- osoby z zespołem Downa, Turnera, Williamsa,
- osoby z autoimmunologicznym zapaleniem wątroby,
- osoby z selektywnym niedoborem IgA.
<

Pakiet badań “Zdrowe jelita”
Jeśli Twoim problemem są ból brzucha, wzdęcia, zaparcia to polecamy Ci pakiet badań “Zdrowe jelita”. W ramach tego pakietu sprawdzisz, czy chorujesz na celiakię i nietolerancję laktozy. Badanie wykonasz z jednej próbki, co pozwoli Ci zaoszczędzić czas oraz pieniądze!
>
