Śladowe ilości glutenu – czy są groźne dla osób z nietolerancją?


Osoby chorujące na celiakię muszą stosować dietę eliminującą gluten. Dzięki temu groźne dla zdrowia i życia dolegliwości mogą pójść w zapomnienie. Chorzy na celiakię unikać muszą takich produktów jak klasyczne pieczywo, makaron czy ciasta. A co z produktami zawierającymi śladowe ilości glutenu? Można je jeść bezpiecznie czy są groźne dla osób z celiakią? Sprawdź w naszym najnowszym artykule!
Czym jest gluten?
Spis treści
Gluten to białka, które znajdują się w ziarnach zbóż. Znajduje się on w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu oraz pszenżycie. Znajdziemy go więc także we wszystkich produktach, które zawierają w składzie te właśnie zboża.
Gluten jest bardzo niebezpieczny dla osób chorujących na celiakię. Jest to choroba trzewna o podłożu genetycznym. Powoduje ona nieprawidłową reakcję układu odpornościowego po spożyciu glutenu. Prowadzi to do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za prawidłowe przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Może to prowadzić do zagrożenia zdrowia i życia [1].
Czym są śladowe ilości glutenu?
Śladowymi ilościami glutenu nazywa się minimalne ilości tego białka w produktach spożywczych. Nie są one zbyt duże, ale dla osób z celiakią wciąż są niebezpieczne. W ich przypadku nawet minimalna ilość spożytego glutenu może doprowadzić do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego.
Nawet produkty, które są naturalnie bezglutenowe, mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Jak to możliwe? Wystarczy, że w tym samym miejscu są wytwarzane lub przechowywane produkty zawierające gluten. Informacja o tym powinna znaleźć się na opakowaniu produktu. Dzięki temu osoby z celiakią będą wiedziały, że nie jest on przeznaczony dla nich. Śladowe ilości glutenu mogą pojawić się także w naszych posiłkach na skutek złego sposobu przygotowania [2].
Umów badanie
Umów się na badanie
1. Wybierz badanie
2. Wybierz badanie w punkcie pobrań lub wizytę domową
3. Wybierz termin
4. Dane kontaktowe
Jak uniknąć śladowych ilości glutenu w swojej diecie?
Osoby chore na celiakię muszą całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. Powinny więc wyrobić sobie nawyk czytania etykiet produktów spożywczych przed ich zakupem. Poszukajmy na nich przekreślonego kłosa. Symbol ten oznacza, że produkt nie zawiera glutenu. Sprawdźmy również dokładnie skład oraz poszukajmy na etykiecie informacji o śladowych ilościach glutenu. Jeśli wciąż nie jesteśmy pewni, czy dany produkt zawiera gluten, to lepiej go nie używajmy.
Produkty bezglutenowe powinniśmy także odpowiednio przechowywać w domu. Najlepiej robić to w osobnej zamykanej szafce czy szufladzie. Dzięki temu nie zostaną one zanieczyszczone przez produkty zawierające gluten.
Dla osób z celiakią niezwykle ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Przygotowując danie dla osoby z dietą bezglutenową, powinniśmy:
- Dokładnie umyć powierzchnie kuchenne
- Sprawdzić, czy cały sprzęt kuchenny, z którego będziemy korzystać, jest czysty
- Umyć ręce przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku oraz kilka razy w trakcie
- Sprawdzić, czy w pobliżu miejsca przygotowywania posiłku nie znajdują się produkty zawierające gluten np. okruchy chleba na blacie
- Nie przygotowywać w tym samym czasie posiłków zawierających gluten
- Nie używać tłuszczu, który został już wcześniej użyty do smażenia produktów zawierających gluten
- Sprawdzić, czy w piekarniku nie pozostały resztki dań zawierających gluten, jeśli używamy go do przygotowania potrawy
- Wyróżnić danie osoby chorej na celiakię np. poprzez inny kolor talerza, aby uniknąć pomyłki [3].
Dzięki powyższym sposobom unikniemy śladowych ilości glutenu w jedzeniu. Ich wdrożenie może wydawać się trudne, ale po kilku przygotowanych posiłkach zacznie przychodzić nam to z łatwością. Komfort życia osób chorych na celiakię po wprowadzeniu powyższych nawyków w życie może się diametralnie polepszyć. Ryzyko kontaktu z glutenem zostanie w ten sposób ograniczone praktycznie do zera.
Źródła:
- https://celiakia.pl/celiakia/celiakia/
- http://www.dietologia.com.pl/zafiksowana-na-punkcie-sladowych-ilosci-glutenu.html
- https://celiakia.pl/wp-content/uploads/2017/09/Zasady-bezpiecznego-przygotowania-posi%C5%82k%C3%B3w-.pdf
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.








