Nietolerancja na gluten – sprawdź czy nie dotyczy Ciebie

O czym świadczy nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu występuje, gdy źle się czujemy po spożyciu posiłku z glutenem. Możesz czuć się ociężały, zmęczony czy wzdęty. Gluten to białko występujące w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w pszenicy. Nietolerancja glutenu jest również nazywana wrażliwością na gluten. To nie to samo co celiakia czy alergia na pszenicę.

O czym świadczy nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu może powodować podobne objawy do celiakii, ale jest to inny problem z innymi długoterminowymi skutkami. Objawy nietolerancji glutenu mogą również przypominać objawy alergii na pszenicę lub choroby jelit, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS).

Osoby z celiakią muszą unikać glutenu, ponieważ może on powodować uszkodzenia jelit i uniemożliwiać organizmowi wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Osoby z alergią na pszenicę muszą unikać wszystkich produktów pszennych, ponieważ spożywanie jakichkolwiek może być natychmiastowym zagrożeniem życia.

Nietolerancja glutenu może prowadzić do dyskomfortu, ale jest mało prawdopodobne, aby spowodować ciężkie objawy, które wymagają pomocy w nagłych wypadkach.

Nietolerancja glutenu – objawy alergii na gluten

Nietolerancje pokarmowe mogą dawać bardzo niespecyficzne objawy, które pojawiają się z opóźnieniem i mogą utrzymywać się przez kilka godzin lub kilka dni po spożyciu danego pokarmu, dlatego bardzo trudno jest powiązać objawy z danym pokarmem. Do objawów nietolerancji glutenu należą:

  • bóle brzucha,
  • uczucie zmęczenia,
  • senność,
  • odczuwany niepokój,
  • wzdęcia, gazy,
  • biegunka lub zaparcia,
  • bóle głowy,
  • zmiany skórne, wysypki skórne itp.,
  • bóle stawów,
  • problemy z koncentracją,
  • trudność z zrzuceniem zbędnych kilogramów,
  • zwiększona męczliwość,
  • niechęć do działania,
  • obniżony nastrój, depresja,
  • bóle mięśniowe.

Jakie badania na nietolerancję glutenu należy wykonać?

Dostępne są różne badania alergiczne, w zależności od tego jak wiele pokarmów mają obejmować. Można wykonać cały pakiet produktów lub tylko pod kątem nietolerancji na gluten. Pobierana jest niewielka próbka krwi pacjenta i poddaje się ją diagnostyce pod kątem stężeń Ig.

Nietolerancja glutenu – test ALEX

Jeśli masz któreś wymienionych wyżej objawów może być to nie tylko nietolerancja na gluten, ale również na inne pokarmy.

Dzięki nowoczesnej nanotechnologii test ALEX sprawdza prawie 300 ekstraktów i składników alergenowych. Test umożliwia ustalenie profilu uczuleniowego danej osoby oraz uzyskania spersonalizowanych zaleceń.

Wszystkie artykuły
Back to Top