Nietolerancja glutenu – objawy

Bóle brzucha po posiłku, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem, apatia, złe samopoczucie, brak sił i spadek koncentracji… To tylko niektóre z objawów nietolerancji glutenu! Jest ona odpowiedzialna aż za 55 różnych i bardzo nieprzyjemnych dolegliwości. Jeśli więc odczuwasz któreś z tych objawów, mogą być spowodowane nietolerancją tego białka.

Kłopoty ze strony układu pokarmowego pojawiające się przy nietolerancji glutenu są tak naprawdę jedynie czubkiem góry lodowej. Osoby chore cierpią też z powodu m.in. rogowacenia mieszkowego skóry, czyli „gęsiej skórki na łokciach”. Dlaczego? Problemy skórne tego typu pojawiają się przy niedoborach kwasów tłuszczowych i witaminy A. Zbyt mała ilość tych składników w organizmie wiąże się natomiast z niepoprawnym wchłanianiem substancji odżywczych w jelitach, które zostały wyniszczone przez gluten.

Wpływ nietolerancji glutenu na Twoje hormony

Nietolerancja glutenu ma także wpływ na równowagę hormonalną, która zostaje zachwiana. Może powodować nasilenie zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), pojawienie się zespołu policystycznych jajników (PCOS), a w niektórych przypadkach także poronienia czy niewyjaśnione kłopoty z płodnością.Co więcej, częste są też migreny i bóle głowy. Trwała i nieleczona nietolerancja glutenu (celiakia) jest niebezpieczna w szczególności dla kobiet ciężarnych.

Nietolerancja glutenu a Twoje stawy

Schorzenie powoduje także bóle mięśni i stawów, którym towarzyszy często obrzęk oraz stan zapalny. Bóle dotyczą najczęściej okolic palców, bioder i kolan.

Zły nastrój i depresja – kolejne objawy nietolerancji glutenu

Wiele osób tłumaczy przygnębienie czy złe samopoczucie pogodą czy dużą liczbą problemów, nie wiążąc tych odczuć z dietą. Pogorszenie nastroju, a nawet depresja, mogą być natomiast jednym z objawów nietolerancji glutenu, które ustają po eliminacji tego białka z jadłospisu.

Brak witamin i niska waga ciała

Również niedobory witamin i minerałów mogą być związane z nietolerancją glutenu. Organizm staje się więc nieodżywiony, co powoduje szereg kłopotów, m.in. ze skórą, włosami, paznokciami, zębami, które stają się słabe. Co więcej, niedobory mogą powodować osteoporozę i łamliwość kości – niezależnie od wieku. Dodatkowo pojawia się problem z niskim wzrostem u dzieci i małą masą ciała u wszystkich chorych.

Nietolerancja glutenu a inne choroby

Nietolerancja glutenu nierzadko współistnieje z chorobami autoimmunologicznymi, np. chorobą Hashimoto, zapaleniem stawów, łuszczycą, toczeniem rumieniowatym czy stwardnieniem rozsianym. Jeśli cierpisz więc na jedno z tego typu schorzeń, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji glutenu. Jej wykrycie umożliwi Ci nie tylko pozbycie się objawów, ale również poprawi skuteczność terapii.

Wiele osób uskarża się na nieskuteczność kuracji przy problemach z tarczycą i nieustępowanie np. przewlekłego zmęczenia. Mogą one być spowodowane właśnie współistnieniem niedoczynności tarczycy oraz nietolerancji glutenu. Wtedy leki nie mogą wchłaniać się w odpowiedni sposób.

Dlaczego nietolerancja glutenu tak na nas wpływa?

Trwała nietolerancja glutenu powoduje pojawienie się stanu zapalnego w jelitach, co w konsekwencji prowadzi do wyniszczenia kosmków jelitowych. Kosmki te są odpowiedzialne za wchłanianie do organizmu substancji odżywczych, a więc jeśli są zniszczone – organizm nie jest odpowiednio odżywiony, pojawiają się niedobory. Z tego powodu przy nietolerancji mamy do czynienia z tak dużą liczbą objawów.

Tylko nietolerancja glutenu czy już celiakia?

Nietolerancja glutenu przybiera różne formy. Może to być jedynie alergia na gluten (z objawami typowymi dla uczulenia, np. wysypką), łagodna nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość) albo celiakia, czyli uwarunkowana genetycznie choroba.

Przy podejrzeniach, że Twoje jelita nie trawią glutenu, najlepiej na początku wykluczyć celiakię. Jeśli jednak przed wykonaniem testu na tę chorobę przejdziesz na dietę bezglutenową, uniemożliwisz sobie odpowiednią diagnostykę.

Co więcej, dieta chorego na celiakię różni się od jadłospisu osób z alergią lub łagodną nietolerancją. Ta przy celiakii jest restrykcyjna i wymaga eliminacji glutenu w 100% oraz dodatkowej suplementacji witaminami i minerałami. Przy innych typach nietolerancji glutenu może wystarczyć jedynie ograniczenie spożycia tego białka, w zależności od reakcji organizmu.

Jak sprawdzić z jaką nietolerancją glutenu mam do czynienia?

Na początku dobrze jest wykonać genetyczne badanie w kierunku celiakii. Jest to prosty test z wymazu z policzka. Jergo wynik jednoznacznie pokazuje, czy nietolerancja związana jest z celiakią. Brak genów odpowiedzialnych za celiakię oznacza brak choroby – teraz i w przyszłości. Obecność tych genów wymaga wykonania dalszych badań – oznaczenia przeciwciał. Rozpoczęcie od testu przeciwciał nie da nigdy pewnej odpowiedzi, na jaką formę nietolerancji cierpisz.

 


   Bezpłatna rozmowa i czat – w trosce o rzetelną informacje o badaniach

Pon-pt: 7:00 – 23:00
Weekendy i święta: 8:00 – 21:00

 

   Rozwiązujemy wątpliwości!

.