Produkty zawierające laktozę – które są najbogatsze?
Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy w swojej diecie nie mogą przekroczyć dopuszczalnej ilości tego składnika. Wynosi ona 10-12 g. Zmagając się z tą przypadłością, musimy więc wiedzieć, gdzie i w jakich ilościach znajduje się laktoza. Dowiedz się tego z naszego artykułu o produktach zawierających laktozę!
Nietolerancja laktozy a dieta
Spis treści
Nietolerancja laktozy to przypadłość spowodowana brakiem lub niedoborem laktazy. Jest to enzym, którego zadaniem jest rozłożenie laktozy na glukozę i galaktozę. Nierozłożona laktoza zacznie fermentować w jelicie, co doprowadzi do biegunek, gazów, bólów brzucha i innych nieprzyjemnych dolegliwości. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej z problemem tym zmaga się aż 20-37% osób dorosłych i 1,5% dzieci [1].
Sposobem na uniknięcie uporczywych objawów nietolerancji laktozy jest dieta bezlaktozowa. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 10-12 g. Jest to bardzo niewiele. Osoby z nietolerancją laktozy muszą więc uważać na to, co jedzą, aby nie przekroczyć wskazanego limitu.
KUP TERAZ:
Produkty zawierające laktozę – które mają jej najwięcej?
Najwięcej laktozy na 100g produktu znajdziemy w:
- Mleku krowim o 3,2% zawartości tłuszczu – 4,6g
- Mleku kozim – 4,4g
- Mleku owczym – 5,1g
- Śmietanie 12% – 3,9g
- Śmietance 30% – 3,1g
- Mleku odtłuszczonym w proszku – 51 g
- Mleku pełnym w proszku – 39 g
- Mleku zagęszczonym słodzonym – 10,3 g
- Jogurcie naturalnym – 4,6 g
- Kefirze – 4,1 g
- Maślance – 4,7 g
- Serze białym chudym – 3,1 g
- Serze topionym – 1 g
- Serze żółtym typu gouda – 0,1 g
- Lodach śmietankowych 4,4 g [2]
Powyższa lista pokazuje, że wcale nie trzeba całkowicie eliminować z diety produktów zawierających laktozę. Jednorazowe spożycie ich niewielkiej ilości nie powinno wywołać żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Musimy jednak robić to z umiarem.
Chcesz przebadać się szerzej?
Sprawdź od razu 2 najczęstsze nietolerancje – celiakię i laktozę – w jednym pakiecie. Pakiet Zdrowe Jelita obejmuje:
- Badanie genetyczne w kierunku celiakii
- Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy
Promocja do 15.12.2025:
tylko 499 zł 554 zł
Użyj kodu: GRU25
Jak ułożyć dietę bez produktów zawierających laktozę?
Stosowanie diety bez laktozy jest teraz dużo łatwiejsze niż jeszcze kilka lat temu. W sklepach znajdziemy wiele alternatyw dla produktów z laktozą. Bez problemu zakupimy mleko, jogurt czy ser bez laktozy. Każdy taki produkt ma specjalne oznaczenie, co znacznie ułatwia zakupy osobom z nietolerancją laktozy.
W diecie bez laktozy bardzo ważne jest uzupełnianie braków białka i wapnia, które powstają na skutek braku mleka i produktów mlecznych w jadłospisie. Najczęściej dostarczamy je sobie właśnie poprzez produkty zawierające laktozę. Niedobory uzupełnić możemy poprzez spożywanie ryb, mięsa, jaj oraz roślin strączkowych.
Pamiętajmy, że diety eliminującej laktozę, nie należy stosować bez wyraźnego powodu. Mleko i produkty mleczne dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, dlatego nie należy z nich bezpodstawnie rezygnować. Może być to szkodliwe dla naszego zdrowia. Unikanie produktów zawierających laktozę może zmniejszyć ilość wydzielanej przez organizm laktazy. W konsekwencji sami u siebie wywołamy nietolerancję laktozy. Dietę eliminującą laktozę polecamy stosować dopiero po zdiagnozowaniu problemu.
Źródła:
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nietolerancja-laktozy-co-mozna-stosowac-a-czego-unikac-w-diecie/
- https://zdrowatarczyca.info/dieta/w-jakich-produktach-wystepuje-laktoza-czego-unikac-przy-nietolerancji-laktozy/
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.



