Celiakia – podstępny wróg naszych jelit

Czym jest celiakia, Kto może zachorować na celiakię, Co jeść przy celiakii, Jak wyleczyć celiakię

Celiakia – podstępny wróg naszych jelit

Czym jest celiakia, Kto może zachorować na celiakię, Co jeść przy celiakii, Jak wyleczyć celiakięCeliakia jest jedną z najgroźniejszych chorób związanych z nietolerancją pokarmową. Najnowsze badania wskazują, że od 1% do 2,5% społeczeństwa zapada na tą chorobę. Dane te są jednak dalece odbiegające od rzeczywistości. Bardzo często celiakia mylona jest w diagnostyce lekarskiej z alergią. Choroba ta nie objawia się tylko wśród dzieci. Często dopiero po latach zmagań identyfikowana jest także u dorosłych.

Czym jest celiakia?
Kto może zachorować na celiakię?
Co jeść przy celiakii?
Jak wyleczyć celiakię?

Czym jest celiakia?

Celiakia to immunologiczna choroba genetyczna. Jest to nietolerancja przez organizm glutenu występującego w głównie w zbożach. Nie przyswajany przez organizm gluten powoduje uszkodzenie wewnętrznych struktur jelita cienkiego, co w efekcie powoduje upośledzenie wchłaniania innych pokarmów. Proces ten objawia się różnymi dla każdego człowieka objawami klinicznymi. Dlatego też tak istotnym jest trafne i szybkie zdiagnozowanie osób chorujących na celiakię.

Kto może zachorować na celiakię?

Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zagrożone celiakią są małe dzieci, którym wprowadza się do diety produkty zawierające gluten. Nie mniej zagrożona jest także dorastająca młodzież. Na celiakię zapadają także osoby narażone na spadek odporności – po przebytych chorobach lub operacjach, kobietach w ciąży lub osoby żyjące w ciągłym stresie. Statystycznie celiakię diagnozuje się dwa razy częściej wśród kobiet, niż wśród mężczyzn.

Co jeść przy celiakii?

Z samej definicji celiakii wynika, że pacjent z tą chorobą musi unikać wszelkich produktów zawierających gluten, a więc wszelkich produktów zawierających produkty zbożowe pochodzących z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by uzupełnić je w swojej diecie poprzez:

  • kukurydzę, ryż, grykę proso i soję;
  • mąkę ziemniaczaną;
  • ryby;
  • orzechy;
  • produkty zawierające mniej niż 20 mg. glutenu w 1000 g – zwane bezglutenowymi.

Jak wyleczyć celiakię?

Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Przy szybkiej i dokładnej diagnozie możemy jedynie zapobiec, stosując właściwą dietę, wyniszczeniu naszego organizmu. Źle zdiagnozowana celiakia i nie stosowanie wymogów dietetycznych w skrajnych przypadkach może doprowadzić do choroby nowotworowej.

Wszystkie artykuły
Back to Top