Z czego wynika nieprzyswajanie glutenu?


Gluten występuje w wielu produktach spożywczych. Większość z nas spożywa go praktycznie codziennie. Niestety niektóre osoby mogą go nie przyswajać, przez co pojawiają się u nich poważne dolegliwości. Sprawdź, z czego może wynikać nieprzyswajanie glutenu!
Czym jest gluten?
Spis treści
Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje w takich zbożach, jak pszenica, pszenżyto, żyto, czy jęczmień. W konsekwencji znajduje się on w mące i produktach mącznych, takich jak makarony, pieczywo, czy niektóre kasze. Znajdziemy go także w wielu rodzajach przetworzonej żywności np. w wędlinach czy kostkach rosołowych.
Co powoduje, że nie przyswajamy glutenu?
Większość osób toleruje gluten bez żadnych problemów. Jednak niektórzy nie przyswajają go poprawnie, co może skutkować konsekwencjami zdrowotnymi. Może być to spowodowane przez:
- Celiakię (chorobę trzewną) – jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. W jej przebiegu dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego po spożyciu glutenu.
- Alergię na pszenicę – w jej przypadku po spożyciu produktów zawierających pszenicę pojawia się reakcja alergiczna
- Nieceliakalną nadwrażliwość na gluten – jest to choroba, w której przebiegu chory nie przyswaja glutenu, ale przyczyną tego stanu nie jest celiakia. Schorzenia te objawiają się podobnie. Rozróżnić można je dzięki badaniom krwi oraz biopsji jelita.
Nieprzyswajanie glutenu – jakie mogą być skutki?
Skutki nieprzyswajania glutenu mogą być bardzo groźne dla zdrowia. W zależności od przyczyny spożycie tego białka może spowodować:
- Problemy skórne (wypryski, trądzik, łupież, łamliwe włosy), dolegliwości gastryczne (wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha), objawy neurologiczne (migrena, zaburzenia równowagi, drżenia rąk i nóg), problemy z płodnością, bóle mięśni i stawów w przypadku celiakii
- Wymioty, biegunka, pokrzywka skórna, atopowe zapalenie skóry, skurcz oskrzeli i wodnisty katar w przypadku alergii na pszenice
- Złe samopoczucie, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, lęki, biegunki, wzdęcia i wymioty w przypadku nieceliakalnej wrażliwości na gluten
Osoby nieprzyswajające glutenu są również narażone na poważniejsze powikłania. Może pojawić się u nich wstrząs anafilaktyczny, osteoporoza, a nawet choroba nowotworowa. Dotyczy to oczywiście jedynie tych pacjentów, którzy nie stosują leczenia. Każda osoba nieprzyswajająca glutenu powinna stosować ścisłą dietę bezglutenową. Tylko w takim przypadku możliwe jest zahamowanie uporczywych dolegliwości.
Umów badanie
Umów się na badanie
1. Wybierz badanie
2. Wybierz badanie w punkcie pobrań lub wizytę domową
3. Wybierz termin
4. Dane kontaktowe
Źródła:
- https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/gastrologia/nieceliakalna-nadwrazliwosc-na-gluten-objawy-i-leczenie-aa-35Mi-16KJ-y1N6.html
- https://www.testdna.pl/celiakia/celiakia-objawy/
- https://celiakia.pl/objawy-alergii-na-pszenice/
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.










