Czym jest nietolerancja glutenu i jak poznać jej przyczynę?

Co to właściwie jest nietolerancja glutenu

Gluten to białko roślinne, obecne w powszechnie stosowanej diecie, która oparta jest na produktach zbożowych. Dlatego też jeżeli organizm zacznie negatywnie reagować na gluten w pokarmie to można oczekiwać wielu nieprzyjemnym objawów. Z kolei w innych przypadkach, objawy nietolerancji glutenu są całkowicie niezauważalne, co uniemożliwia diagnozę przez lata.

 Co to właściwie jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu to negatywna reakcja organizmu na obecność glutenu w spożywanym pokarmie. Objawy nietolerancji są podobne do objawów różnych alergii pokarmowych, dlatego też często trudno potwierdzić, że wynikają one właśnie z obecności glutenu. Dodatkowo w zależności od tego jak szybko reaguje organizm, nietolerancja glutenu może być wynikiem alergii lub poważniejszej choroby, takiej jak celiakia.

Czy nietolerancja glutenu może wystąpić u małych dzieci?

Nietolerancja glutenu wywołana celiakią zazwyczaj jest diagnozowana w wieku dorosłym. Jednakże w niektórych przypadkach pierwsze jej oznaki pojawiają się już u małych dzieci. Wtedy to objawy te pochodzą przede wszystkim z układu pokarmowego i często są zauważane przez rodzica. Problemem może być jednak znalezienie szybkiej diagnozy. Obecnie coraz częściej zaleca się wykonanie badania na celiakię, która jest groźną chorobą genetyczną.

Czy nietolerancja glutenu może spowodować wzrost wagi?

Co do wpływu glutenu na wagę, to znaleźć można sprzeczne informacje. U niektórych może powodować przyrost wagi, ale u innych wywołuje szybką utratę masy ciała. W przypadku celiakii, gluten powoduje zniszczenie kosmków jelitowych. Zaburza to wchłanianie substancji odżywczych z przyjmowanego pokarmu, co jest bardzo groźne dla organizmu. Właśnie dlatego badania na celiakię powinny być wykonywane u każdego, u kogo podejrzewa się nietolerancję glutenu.

Jakie badanie wybrać przy podejrzeniu nietolerancji glutenu?

Jednym z najlepszych badań jakie warto wykonać gdy występuje podejrzenie nietolerancji glutenu jest badanie na celiakię. Badanie to może być wykonane w różnym zakresie i zazwyczaj najlepiej jest wykupić ten najszerszy. Dzięki temu w trakcie badania sprawdzone zostaną wszystkie haplotydy powiązane z występowaniem celiakii. Cena takiego badania to około 300 złotych, ale informacje jakie zapewnia są bezcenne.

Wszystkie artykuły
Back to Top