Piwo bez glutenu dla chorych na celiakię

Piwo bez glutenu dla chorych na celiakię?
Tradycyjne piwo zawiera gluten, który jest niebezpieczny dla chorych na celiakię. Dlatego też niektóre marki udostępniają specjalne piwa z niską zawartością wspomnianej wyżej frakcji białka. Pojawia się jednak pytanie czy jest to tylko chwyt marketingowy czy rzeczywisty fakt?

 

Najbardziej dokładne badanie na celiakię

Wybierając badanie na celiakię warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03). Oprócz najszerszego zakresu badania na celiakię otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego. Przeczytaj więcej na temat pewności wyników badania na celiakię ….

 

Badania prowadzone przez Amerykanów wskazały, że ten specjalny typ piwa może zawierać wysoki poziom glutenu, który potencjalnie zagraża chorym na celiakię.

Piwo jest wytwarzane z jęczmienia, który zawiera hordeinę, będącą odmianą glutenu. Amerykańskie koncerny piwne utrzymują, że w czasie procesu warzenia piwa gluten zostaje wyeliminowany lub zredukowany do niskiego poziomu – tak przynajmniej donoszą informacje opublikowane przez Journal of Proteome Research.

Stosowane do tej pory testy służące do detekcji glutenu w półprodukcie jęczmiennym nie były wystarczająco czułe. Dlatego też naukowcy opracowali nowy rodzaj testu, bardziej czułego w wykrywaniu hordeiny. Test ten wykorzystano do sprawdzenia 60 znanych amerykańskich marek piwa. Okazało się, że wiele popularnych marek zawierało znaczący poziom hordeiny. 8 marek oznaczonych jako produkt wolny od glutenu nie zawierało hordeiny. Jednakże naukowcy byli zaskoczeni odkryciem, że 2 marki piwa oznaczonego również jako produkt „wolny od glutenu” zawierały znacznie większe ilości hordeiny niż tradycyjne piwa!

Celiakia to poważna choroba polegająca na trwałej nietolerancji glutenu, która wywołuje szereg objawów począwszy od bólu brzucha, wzdęć jak również niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza a skończywszy na cukrzycy czy choroby tarczycy. Aby osoby z celiakią mogły normalnie funkcjonować nie mogą spożywać nawet minimalnych ilości glutenu. Jak pokazują przytoczone wyżej badania okazuje się, że piwo z deklarowaną przez producenta niską zawartością glutenu może być bardziej niebezpieczne dla ich zdrowia niż tradycyjny tego typu produkt. Sięgając po nie należy zatem zachować dużą ostrożność.

Powrót


Chętnie doradzimy

 

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 29.05.2015, 09:50 | Ostatnia aktualizacja: 10.08.2023, 07:47
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń