Biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha mogą świadczyć o trwałej nietolerancji glutenu – celiakii. Niestety tylko 5% chorych zdaje sobie sprawę ze swojego stanu zdrowia. Reszta naraża się nie tylko na biegunki, ale też raka jelita, depresję czy inne niebezpieczne powikłania. Tymczasem wystarczy prosty test DNA, żeby znów cieszyć się życiem!
Biegunki – jeden z objawów nieleczonej celiakii
Dlaczego występują? Celiakia to choroba autoimmunologiczna. Jeśli chorujesz na celiakię, gluten działa na Twoje jelita toksycznie, atakując kosmki jelitowe. W Twoich jelitach ma więc miejsce ciągły stan zapalny, który wywołuje właśnie problemy z układem pokarmowym (np. biegunki, wzdęcia, zaparcia, wymioty czy bóle brzucha). Tego typu objawy występują u ok. 10% chorych.
Nie tylko biegunki… Inne objawy celiakii
Warto również zdawać sobie sprawę, że kosmki jelitowe odpowiadają za przyswajanie składników odżywczych (w tym witamin i minerałów). Zdegradowane nie mogą tego robić, co powoduje niebezpieczne niedobory. U wielu chorych kończą się one m.in. depresją, niepłodnością, astmą, bólami głowy, wypadaniem włosów, aftami w jamie ustnej czy anemią.
Czy Twoje biegunki powoduje celiakia? Wykonaj test DNA
Najlepiej to właśnie od badania genetycznego rozpocząć diagnostykę. Dlaczego? Celiakia może wystąpić tylko u osób, które mają określone geny (HLA-DQ2,2; HLA-DQ2,5; HLA-DQ8). Taki test wykryje, czy są obecne również u Ciebie.
Jeśli nie – choroba zostanie wykluczona. Jeśli natomiast masz nieprzyjemne objawy (m.in. biegunki) i dodatni wynik badania DNA, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że to celiakia. Pamiętaj, że ta choroba może być dziedziczna, dlatego najlepiej przebadać całą rodzinę, by chronić zdrowie bliskich.
Biegunki – pozbądź się ich i ciesz się życiem
Im szybciej lekarz postawi diagnozę, a Ty rozpoczniesz leczenie, tym szybciej pozbędziesz się nieprzyjemnych dolegliwości. Dzięki temu nie tylko wyeliminujesz m.in. uporczywe biegunki, ale też zmniejszysz ryzyko wystąpienia nowotworu jelita.
Umów badanie
W przypadku celiakii terapia opiera się o całkowitą eliminację glutenu, co pozwala naprawić zniszczoną błonę śluzową i pozbyć się stanu zapalnego. Najlepiej wprowadzić ją pod okiem dietetyka, który ułoży zbilansowany jadłospis.