14 listopada 2017 roku – po raz dwudziesty siódmy – obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. 350 milionów osób, ponad 160 krajów i ponad 200 organizacji: tak ogromna społeczność zwraca w tym dniu uwagę na problemy chorych na to schorzenie…
Światowy Dzień Cukrzycy – poznaj historię święta
W 1991 roku Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (International Diabetes Federation – IDF) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization – WHO) ustanowiły to szczególne święto. Dlaczego akurat 14 listopada?
To właśnie tego dnia 1891 roku na świat przyszedł Frederick Banting – naukowiec, który wraz z Charlesem Bestem, odkrył w 1922 roku insulinę, a rok później otrzymał za to Nagrodę Nobla. Dzięki tym odkryciu i badaniom nastąpił przełom w terapii cukrzycy.
Kobieta i mężczyzna – czy cukrzyca ma płeć?
W Polsce Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest właśnie pod tym hasłem. Temat ustalony przez IDF to Kobiety i cukrzyca: Mamy prawo do zdrowej przyszłości. W każdym roku obchody koncentrują się wokół innego tematu głównego, by patrzeć na chorobę z różnych perspektyw.
Światowy Dzień Cukrzycy to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na problemy cukrzyków z całego świata. Ta ogromna społeczność boryka się nie tylko z kłopotami zdrowotnymi, ale też niezrozumieniem ze strony osób zdrowych. 14 listopada organizowane są różne spotkania, szkolenia czy wykłady.
Chorzy na cukrzycę mają wiele problemów…
Jednym z nich jest celiakia – szacuje się, że aż 15% chorych na cukrzycę typu 1 ma również trwałą nietolerancję glutenu! Choroby autoimmunologiczne często ze sobą współwystępują, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę.
Tymczasem nieleczona celiakia może znacznie obniżać skuteczność leczenia cukrzycy i powodować szereg innych kłopotów zdrowotnych, w tym niepłodność, depresję czy nawet nowotwory.
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zaleca wykonanie badania na celiakię u wszystkich osób z cukrzycą typu 1. To szansa na zdrowsze i bardziej komfortowe życie.
Zobacz też: Badanie w kierunku celiakii (trwałej nietolerancji glutenu)