Czy nietolerancja glutenu to poważny problem?


Nietolerancja glutenu to coraz częściej spotykany problem, zarówno wśród dorosłych jak i tych najmłodszych. Szacunkowa ilość osób, które mogą być objęte trudnościami z tym związanymi, wynosi około 10%.
W takim razie na sam początek warto wyjaśnić, czym jest gluten. To grupa mieszaniny białek roślinnych, a tym w szczególności odpowiadającym za dolegliwości bólowe związane z nietolerancją glutenu jest gliadyna. Gluten występuje w ziarnach zbóż (jęczmień, pszenica czy żyto). Z racji tego spotkać je można praktycznie wszędzie np.: w piwie, makaronie czy pieczywie.
Czy nietolerancję glutenu można nabyć?
Spis treści
O występującym problemie możemy dowiedzieć się nawet w późniejszych latach życia. Spowodowane jest to faktem, że często pewne objawy są trywializowane, albo choroba przebiega bezobjawowo.
W pewnym momencie przypuszczano, że osoby, u których nie wykryto choroby w okresie dzieciństwa, nabyły ją z czasem. Nie do końca jest to prawda.
Nietolerancja na gluten może być spowodowana występowaniem różnych problemów.
- celiakia to choroba, która spowodowana jest zmianami genetycznymi i nie można jej nabyć
- alergia na gluten – co do zasady, każda alergia może rozwinąć się bez względu na wiek
- nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to stosunkowo niedawno rozpoznany problem, a kwestia jej występowania nie została jeszcze do końca rozpoznana. Przyjmuje się, że u co najmniej połowy pacjentów zachodzą pewne zmiany genetyczne.
W którym miejscu boli brzuch przy nietolerancji glutenu?
Ból brzucha to jeden z najczęściej występujących objawów nietolerancji glutenu. Przyjmuje się, że ból brzucha powinien występować niedługi czas po spożyciu produktów zawierających gluten, a miejscem jego występowania są okolice żołądka. Dolegliwości bólowe przypominają skurcze, jednak rodzaj bólu, jego intensywność oraz inne występujące objawy zależną są od wielu czynników.
Nietolerancja glutenu, co neutralizuje gluten
Niestety, na dzień dzisiejszy nie wymyślono leków, które mogą neutralizować gluten występujący w produktach spożywczych. Najlepszym wyjściem jest usunięcie go z diety, co jednak powinno się robić dopiero po konsultacji z lekarzem. Odstawienie glutenu przed badaniami, może wpływać na ich wynik.
Jakie badania należy wykonać w kierunku nietolerancji glutenu?
Jakie badania należy wykonać w kierunku nietolerancji glutenu?
Na samym początku warto wykonać badania genetyczne, których celem jest wykrycie celiakii. Bada się obecność genów DQ2,2, DQ2,5, DQ8. Jeśli one nie występują, problem celiakii można zamknąć już po pierwszym badaniu i przejść do dalszej diagnostyki. W przypadku, gdy takie geny występują, warto wybrać się na badania serologiczne na celiakie. Pozwoli to na stwierdzenie czy choroba jest w tej chwili aktywna. W takim badaniu oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał. W takim przypadku konieczne jest spożywanie glutenu co najmniej sześć tygodni przed badaniem, aby nie sfałszować wyników.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.






