Czym jest nietolerancja glutenu?
Czym jest nietolerancja glutenu?
Nietolerancja glutenu to powszechna choroba, której istnienia nie jest świadoma duża część społeczeństwa. Tymczasem jej konsekwencje są bardzo poważne i zagrażają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Najlepszą metodą diagnozowania tej przypadłości są testy genetyczne, ponieważ przyczyną choroby są przede wszystkim geny.
Jak często występuje nietolerancja glutenu?
Czy nietolerancja glutenu to to samo co celiakia?
Jak pożywienie zawierające gluten wpływa na organizm osób chorujących na celiakie?
Czy istnieją metody leczenia nietolerancji glutenu?
Jak często występuje nietolerancja glutenu?
Spis treści
Szacuje się, że zdecydowana większość przypadków nietolerancji glutenu zostaje nierozpoznana. Pacjenci stanowią zaledwie 1% populacji, co w Polsce daje 400 000 osób.
Czy nietolerancja glutenu to to samo co celiakia?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, gdzie na skutek spożywania glutenu dochodzi do stanu zapalnego wyściółki jelita. Natomiast nietolerancja glutenu to reakcja uczuleniowa na gluten, która następuje natychmiast lub jest opóźniona.
Jak pożywienie zawierające gluten wpływa na organizm osób chorujących na celiakie?
Nietolerancja glutenu ma bardzo zróżnicowane objawy: od łagodnych do silnych. Czasami pojawiają się biegunki i wymioty, natomiast pozostali pacjenci nie skarżą się na żadne dolegliwości pokarmowe. Spożywanie glutenu powoduje uszkadzanie kosmków jelitowych, a tym samym nieprawidłowe przyswajanie substancji odżywczych dostarczanych z pokarmem, w tym witamin i mikroelementów, a także substancji czynnych znajdujących się w lekach. W dłuższej perspektywie spożywanie glutenu wśród osób chorujących na celiakię prowadzi do nieuchronnego wyniszczenia organizmu. Organizm staje się coraz słabszy, bardziej podatny na infekcje, które trudniej jest wyleczyć. Ponadto u pacjentów, którzy nie prowadzą żadnej kuracji celiakii, zakażenie wirusowe może mieć bardziej poważny przebieg i skutkować wieloma powikłaniami.
Czy istnieją metody leczenia nietolerancji glutenu?
Obecnie nietolerancja glutenu, zdiagnozowana między innymi na podstawie badań genetycznych, może być leczona wyłącznie za pomocą diety eliminacyjnej. W codziennych posiłkach należy zrezygnować z glutenu, który występuje w życie, pszenicy, jęczmieniu oraz pozostałych odmianach zbóż.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

