Homocysteina – co to za aminokwas?

homocysteinaHomocysteina powinna znajdować się w organizmie człowieka w równowadze. Jeśli jest jej zbyt wiele, mogą pojawić się powikłania – zarówno związane z układem sercowo-naczyniowym (np. zakrzepica, udar, zawał), jak i problemy w ciąży (np. poronienia, stan przedrzucawkowy, przedwczesne odklejenie łożyska).

Homocysteina – skąd się bierze w ciele człowieka?

Homocysteina bierze się w organizmie dzięki szeregowi przemian. W skrócie można powiedzieć, że powstaje z metioniny. Metionina jest z kolei dostarczana z pożywieniem, przede wszystkim białkiem zwierzęcym. Później mają miejsce następne przekształcenia. Jeśli na tym szlaku cokolwiek działa nieprawidłowo, może dojść do nadmiaru homocysteiny.

Homocysteina – jak wygląda badanie?

Badanie w kierunku poziomu homocysteiny jest zwykłym badaniem krwi, które wykonuje się na czczo. Warto kontrolować poziom tego aminokwasu ze względu na ryzyko, jakie niesie ze sobą jego nadmiar. Chodzi przede wszystkim o większe ryzyko schorzeń zakrzepowo-zatorowych i miażdżycy oraz powikłań ciążowych.

Nadmiar homocysteiny – najczęstsze przyczyny

Wysoka homocysteina może mieć przyczyny genetyczne, z których najczęstszą jest obecność wariantów genu MTHFR (C677T i/lub A1298C) [1]. Inne powody to m.in. niezdrowy tryb życia (np. papierosy, zbyt dużo alkoholu, brak aktywności fizycznej), nadmiar białka zwierzęcego w diecie czy choroby towarzyszące (np. cukrzyca czy łuszczyca).

Źródło:
[1] D. Gąsiorowska, K. Korzeniowska, A. Jabłecka, Homocysteina, „Farmacja Współczesna” 2008, 1.

Data publikacji: 29/10/2018, Data aktualizacji: 29/10/2019