Nietolerancja glutenu: objawy, rozpoznanie i leczenie
Współczesna dieta bogata jest w produkty zawierające gluten. Obecnie wzrasta liczba osób borykających się z problemami związanymi z jego nietolerancją. Nietolerancja glutenu jest coraz częściej spotykaną dolegliwością, która potrafi znacząco obniżyć jakość życia. Jakie są objawy nietolerancji glutenu, przyczyny oraz sposób leczenia?
Nietolerancja glutenu – objawy, przyczyny i możliwości leczenia
Spis treści
Nietolerancja glutenu może manifestować się na wiele sposobów. Wśród najczęściej występujących objawów należy wymienić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha oraz nudności. Inne objawy to przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, a nawet zmiany skórne.
Przyczyny nietolerancji glutenu nie są do końca poznane, ale coraz częściej wskazuje się na czynniki środowiskowe, genetyczne. Obecnie nie istnieje lek na nietolerancję glutenu, a najskuteczniejszym sposobem jej leczenia jest stosowanie diety bezglutenowej.
Jak rozpoznać nietolerancję glutenu? Najważniejsze wskazówki
Rozpoznanie nietolerancji glutenu może być wyzwaniem, ponieważ objawy często pokrywają się z innymi schorzeniami układu pokarmowego. Najważniejszym krokiem jest obserwacja organizmu i dokładne notowanie wszystkich występujących dolegliwości. Jeżeli po spożyciu produktów zawierających gluten zauważysz u siebie nawracające objawy, warto skonsultować się z lekarzem w celu wykonania dalszych badań. W takiej sytuacji można także zastanowić się nad wykonaniem badania na celiakię.
Nietolerancja glutenu – czym się różni od celiakii?
Niebranie pod uwagę różnic między nietolerancją glutenu a celiakią jest częstym błędem. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w przypadku której spożywanie glutenu prowadzi do niszczenia błony śluzowej jelita cienkiego. Nietolerancja glutenu jest natomiast bardziej związana z nieprzyjemnymi objawami po jego spożyciu, ale nie wywołuje trwałych uszkodzeń w organizmie.
Nietolerancja glutenu – diagnostyka i dieta bezglutenowa krok po kroku
Diagnostyka nietolerancji glutenu opiera się na testach wykluczających celiakię i alergię na pszenicę. Testy te mogą obejmować badania krwi oraz biopsję jelita cienkiego, a także badania genetyczne. Po wykluczeniu innych schorzeń, ważne jest obserwowanie reakcji organizmu na wprowadzenie diety bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa wymaga eliminacji produktów takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies, choć w przypadku owsa jest to czasem dyskusyjne ze względu na różne odmiany. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele zamienników, takich jak kasze jaglane, ryż, quinoa, kukurydza oraz wiele produktów oznaczonych jako bezglutenowe. Przy przestrzeganiu diety bezglutenowej warto kontrolować zawartość glutenu w spożywanych produktach, dokładnie sprawdzając etykiety.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

