Nietolerancja glutenu- trudności w życiu codziennym


Białko występujące w w pszenicy (oraz jej odmianach), jęczmieniu czy życie nazywamy glutenem. Po zmieszaniu mąki wymienionych zbóż z wodą, białka glutenu tworzą sieć, która przez swą konsystencję przypomina klej. Dzięki tej właściwości ciasta, chleby czy inne wypieki osiągają należytą elastyczność. Oprócz występowania w różnego rodzaju zbożach, gluten występuje również w przetworzonej żywności takiej jak na przykład kostki bulionowe.
Jak nietolerancja glutenu wpływa na nasze życie?
Spis treści
Problem zaczyna się, kiedy nasz organizm nie toleruje glutenu. Pojawia się wówczas reakcja alergiczna lub celiakia czyli choroba, która objawia się trwałą nietolerancją glutenu. Kiedy mówimy o reakcji alergicznej głównymi niepokojącymi objawami są nudności, wzdęcia, ból brzucha, biegunka, anemia czy bóle stawów. W przypadku celiakii objawy mogą być podobne lub znacznie bardziej niebezpieczne. Należy do nich między innymi wczesna osteoporoza, choroby nerek, problemy ze skórą czy współistniejące choroby autoimmunologiczne, takie jak na przykład cukrzyca.
Czy nietolerancję glutenu można wyleczyć?
To najczęściej pojawiające się pytanie wśród pacjentów, których organizm nie toleruje glutenu. W przypadku dzieci alergia na gluten może zaniknąć, gdy zastosowana zostanie odpowiednia dieta oraz farmakologia. Kiedy mówimy o nietolerancji glutenu u dorosłych sprawa jest poważniejsza, gdyż leczenie może potrwać nawet kilka lat, natomiast celiakia czy nadwrażliwość na gluten to przypadłości, które trwają całe życie.
Dlaczego warto zdiagnozować nietolerancję glutenu?
Ważne jest wprowadzenie diety bezglutenowej, która pomoże w zmniejszeniu ilości objawów. W skrajnych przypadkach, kiedy styl życia chorego nie zostanie zmieniony, nietolerancja glutenu przez organizm może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Nieleczona celiakia prowadzi również do takich skutków ubocznych jak nudności, problem z wypróżnieniem, zaburzenia płodności czy wrzodziejące zapalenia jelita. Aby wyeliminować lub chociaż zmniejszyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych nietolerancji glutenu, warto zadbać o zdrowy tryb życia oraz odpowiednią dietę.
Jakie badania wykonać w kierunku nietolerancji glutenu?
Badania na celiakię są nierefundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Należy udać się do laboratorium i wykonać płatne badania, które pomogą w zdiagnozowaniu choroby. Przede wszystkim należy wykonać badanie genetyczne w kierunku celiakii, ponieważ badanie ważne jest przez całe życie, gdyż nasze geny się nie zmieniają. W zdiagnozowaniu celiakii pomogą również takie badania jak:
- przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG),
- przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA),
- przeciwciała przeciwko deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP).
Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy chorzy wytwarzają przeciwciała.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.






