Najczęstsze nietolerancje pokarmowe – co najbardziej doskwiera Polakom?


Niestety nie każdy organizm potrafi poprawnie strawić każdy pokarm. Na skutek różnych czynników pojawić mogą się nietolerancje pokarmowe. Najczęściej pojawiają się dwie – nietolerancja laktozy oraz nietolerancja glutenu. Co je powoduje? Jak się objawiają? Jak się je rozpoznaje? Odpowiedzi na te pytania na temat najczęstszych nietolerancji pokarmowych znajdziesz w naszym najnowszym artykule!
Nietolerancja laktozy – choruje nawet co 3 osoba!
Spis treści
Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienia, które w Polsce występuje u 1,5% niemowląt i aż 20-37% osób dorosłych [1]. Powoduje ono niemożność trawienia laktozy, czyli dwucukru, który występuje w mleku i produktach mlecznych.
Nietolerancja laktozy spowodowana jest przez brak lub niedobór enzymu zwanego laktazą. Nie może więc zostać rozłożona na dwa cukry proste – glukozę i galaktozę. W konsekwencji gromadzi się w jelicie i zaczyna fermentować. Taki stan może być wrodzony. W tym przypadku nietolerancja laktozy spowodowana jest przez czynniki genetyczne. Może ona również być nabyta. W tym przypadku jej przyczyną może być np. stosowanie niektórych leków czy ekspozycja na toksyny.
Nietolerancja laktozy powodować może różnego typu dolegliwości gastryczne. Pacjenci często skarżą się na biegunki, gazy, wzdęcia, wymioty i bóle brzucha. Pojawić mogą się także objawy skórne, takie jak pokrzywka czy atopowe zapalenie skóry. Nietolerancja laktozy może doprowadzić także do różnych powikłań zdrowotnych, takich jak osteoporoza, zespół jelita wrażliwego, astma czy egzema [2].
Umów badanie
Umów się na badanie
1. Wybierz badanie
2. Wybierz badanie w punkcie pobrań lub wizytę domową
3. Wybierz termin
4. Dane kontaktowe
W diagnostyce nietolerancji laktozy wykonuje się przede wszystkim takie badania jak badania genetyczne, wodorowy test oddechowy, badanie pH kału czy test doustnego podania laktozy. W badaniu DNA sprawdzane są geny, które powiązano z nietolerancją laktozy. Dzięki temu dowiemy się, czy nasz nietolerancja laktozy jest wrodzona, czy nabyta. Ma to duże znaczenie w kontekście leczenia, ponieważ nabyta nietolerancja laktozy jest w pełni odwracalna.
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu najczęściej przyjmuje formę celiakii. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Szacuje się, że występuje ona u około 1% Polaków. Najczęściej ujawnia się ona w dzieciństwie oraz u osób między 30 a 50 rokiem życia [3].
U chorych na celiakię na skutek spożycia glutenu dochodzi do nieprawidłowej reakcji immunologicznej. Prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a następnie zaniku kosmków jelitowych. W konsekwencji organizm chorego nie może prawidłowo przyswajać składników odżywczych z pożywienia [4].
Celiakia powodować może następujące objawy:
- Objawy gastryczne – wzdęcia, biegunki, zaparcia, ból brzucha
- Objawy skórne – wypryski, trądzik, łupież, łamliwe i wypadające włosy, egzema, łuszczyca
- Objawy ze strony układu nerwowego – migrena, napadowe bóle głowy, drżenie kończyn, zaburzenia równowagi, zaburzenia słuchu, ataksja
- Objawy ze strony układu płciowego – obniżone libido i problemy z poczęciem dziecka
- Inne objawy – bóle mięśni i ścięgien, anemia, afty, problemy z koncentracją, zmęczenie, niska odporność, wysoki poziom cholesterolu, problemy ze szkliwem [5]
Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym. W diagnostyce tej choroby musimy więc wykonać badanie genetyczne. Jeśli analiza nie wykryje genów powiązanych z celiakią, to chorobę można jednoznacznie wykluczyć. Bez przeprowadzenia takiego badania pewne zdiagnozowanie celiakii jest niemal niemożliwe.
Najczęstsze nietolerancje pokarmowe – czy mogą występować razem?
Nietolerancja laktozy i celiakia mogą ze sobą współwystępować. Celiakia może być nawet przyczyną nietolerancji laktozy. Dzieje się tak w przypadku, gdy choroba jest nieleczona. Organizm pacjentów, którzy regularnie spożywają gluten, wytwarza przeciwciała przeciwko swoim własnym tkankom. Kosmki jelitowe zanikają i pojawiają się niedobory. Jednym z nich może być niedobór laktazy, czyli enzymu potrzebnego do trawienia laktozy. W tym przypadku do czynienia mamy z nabytą nietolerancją laktozy [6].
Chcesz przebadać się szerzej?
Sprawdź od razu 2 najczęstsze nietolerancje – celiakię i laktozę – w jednym pakiecie. Pakiet Zdrowe Jelita obejmuje:
- Badanie genetyczne w kierunku celiakii
- Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy
Promocja do 15.12.2025:
tylko 499 zł 554 zł
Użyj kodu: GRU25
Źródła:
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nietolerancja-laktozy-co-mozna-stosowac-a-czego-unikac-w-diecie/
- https://www.testdna.pl/nietolerancja-laktozy/objawy-u-doroslych/
- https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/celiakia-jak-o-siebie-dbac
- https://celiakia.pl/celiakia/celiakia/
- https://www.testdna.pl/celiakia/celiakia-objawy/
- https://celiakia-badanie.pl/celiakia/celiakia-i-nietolerancja-laktozy/#nietolerancja-laktozy-i-glutenu-czesto-wystepuja-razem
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.












