Pakiet nietolerancji pokarmowych dla osób z niedoczynnością tarczycy
Pakiet „nietolerancje pokarmowe dla osób z niedoczynnością tarczycy” obejmuje badania w kierunku trwałych nietolerancji pokarmowych najczęściej występujących w tej grupie chorych: nietolerancji glutenu (celiakii) oraz nietolerancji laktozy.
Obie nietolerancje mogą mieć bezpośredni wpływ na mniejszą skuteczność leczenia niedoczynności tarczycy, mogą wpływać na wahania wartości stężenia hormonu TSH mimo stosowania wysokich dawek tyroksyny oraz występowanie różnorodnych objawów, które mogą być błędnie przypisywane chorobie tarczycy czy innym schorzeniom.
.
Wiele osób chorujących na tarczycę zastanawia się nad rutynowym wprowadzeniem diety bezglutenowej i bezlaktozowej, lub po prostu na nią przechodzi, co nie zawsze jest właściwe. Taka dieta przyniesie poprawę stanu zdrowia jedynie wtedy, jeśli rzeczywiście mamy nietolerancję. W chwili obecnej brakuje rekomendacji naukowych do rutynowego stosowania diety bezglutenowej u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, kontrowersyjna jest również rezygnacja z nabiału [1].
Chorujesz na niedoczynność tarczycy – dowiedz się więcej o nietolerancji glutenu i laktozy
Ryzyko wystąpienia celiakii wśród osób z niedoczynnością tarczycy szacuje się na kilka razy większe niż w populacji ogólnej. Nietolerancja laktozy wśród Polaków jest bardzo częsta. Badania pokazują, że nawet 37% z nas może mieć pewien wariant genu, który powoduje coraz słabszą produkcje enzymu trawiącego laktozę [3]. W badaniach przeprowadzonych na 83 osobach z Hashimoto i przyjmujących lewotyroksynę nietolerancję laktozy zdiagnozowano u 75,9% osób [4].
.
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaleca badanie w kierunku celiakii wszystkim osobom z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy [5].
Jakie konsekwencje i objawy mogą nieść za sobą celiakia i nietolerancja laktozy?
- Mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii – przy celiakii dochodzi do wyniszczenia kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie w naszym organizmie, w związku z tym nasze jelito jest “nieszczelne” i substancje aktywne z leków, suplementów diety, a nawet wartości odżywcze z pożywienia nie są prawidłowo wchłaniane. Badanie na grupie osób z Hashimoto i nietolerancją laktozy wykazało, że 8 tygodni stosowania diety bezlaktozowej spowodowało spadek poziomu TSH bez modyfikacji dawki lewoskrętnej tyroksyny [4].
- Mogą doprowadzić do rozwoju innych chorób, np. AZS czy osteoporozy. Mogą być też mylone z nadwrażliwością jelit ze względu na występowanie wzdęć, biegunek, bóli brzucha, a nawet wymiotów.
- Celiakia może być przyczyną m.in. : mgły mózgowej, migreny, depresji, łysienia plackowatego, bóli stawów, problemów z zajściem w ciążę oraz jej donoszeniem, anemii, zaparć.
- Nieleczona celiakia zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego o 40%.
Zdiagnozowanie tych nietolerancji i wprowadzenie diet eliminacyjnych, może zwiększyć skuteczność terapii choroby. Może też przyczynić się do zmniejszenia dawki hormonów, ponieważ poprawi się funkcjonowanie tarczycy i zmniejszy się stan zapalny oraz ilość wytwarzanych przeciwciał. Właściwa diagnoza oraz wprowadzenie leczenia może spowodować ustąpienie wielu przykrych dolegliwości. W ten sposób możemy również zapobiec rozwojowi kolejnych chorób, w tym nowotworów.
Czy eliminacja glutenu i laktozy na próbę ma sens?
Na dietę bezglutenową powinny przejść tylko osoby, które mają do niej wyraźne wskazania medyczne. Najlepiej, aby taką dietę wprowadzać pod okiem dietetyka – m.in. ze względu na mniejsza zawartość błonnika, witamin z grupy B (3,6,9,12), witaminy D, oraz składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, cynk, magnez, fosfor. Warto też pamiętać, że dla osób z celiakią dieta bezglutenowa jest skuteczna tylko wtedy, jeśli chory całkowicie wyeliminuje gluten – jego ograniczenie nie wystarczy.
Już wiesz, że dieta bez laktozy jest korzystna dla osób z nietolerancją tej substancji. Czy jednak wszystkie osoby z zapaleniem tarczycy powinny wyeliminować laktozę? Oto co mówią na ten temat źródła naukowe: „Z kolei wśród pacjentów z rozpoznaną nietolerancją laktozy , korzyści przynieść może wprowadzenie diety bezlaktozowej. Nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych w tej grupie chorych [9]”.
Co zawiera pakiet nietolerancji pokarmowych dla osób z niedoczynnością tarczycy:
- Badanie na celiakię w najszerszym zakresem badanych genów HLA (DQ2,2 DQ2,5 DQ8) w podjednostce α i β
- Badanie na nietolerancję laktozy obejmujące wszystkie polimorfizmy w genie LCT (13910 oraz 22018)
- Zestaw do samodzielnego pobrania objęty gwarancją próbki (w przypadku “niewystarczającego” wymazu Pacjentowi przysługuje kolejny zestaw bez dopłat)
- Bezpłatną dostawę zestawu i bezpłatny odbiór pobranej próbki
- Pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne do wyniku celiakii, przy pozytywnym rezultacie dodatkowo przykładowy jadłospis bezglutenowy
- Wynik celiakii od 7 do 10 dni roboczych / wynik nietolerancji laktozy do 15 dni roboczych
- Analiza wykonywana jest w certyfikowanym laboratorium metodą Time PCR System. Do badania wykorzystujemy odczynniki posiadające certyfikat IVD. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ niektóre laboratoria ze względu na koszty stosują odczynniki przygotowane samodzielnie we własnym laboratorium, co oznacza, że sama jakość i skuteczność odczynników nie jest sprawdzona. Wybierając laboratorium, warto więc zapytać, czy do danego badania stosowane są odczynniki z certyfikatem IVD.
Pobierz próbki do badania na w punkcie pobrań
Całkowity koszt badania: 604,-
Umów badanie
Pobierz próbki sam w domu
Twoje próbki zostaną objęte bezpłatną gwarancją na wypadek
nieprawidłowego pobrania – 100% bezpieczeństwo.
Nietolerancja glutenu badania i nie tylko – dowiedz się więcej:
Źródła:
[1] Rybicka I, Gliszczyńska-Świgło A. Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(3): 184
[2] Ratajczak A., Moszak M., Grzymisławski M., Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i zdrowie publiczne” 2017, 7(4), 309.
[3] P. Zatwarnicki, Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2014, 4, 3.
[4] Asik M., Gunes F. et al., Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance., “Endocrine.” 2014 Jun. 46 (2). 279-284.
[5] Nowe wytyczne diagnostyki celiakii wg Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), oprac. A. Rybak, „Standardy Medyczne Pediatria” 2012, 9, s. 179–184.
[6] Calkhoven PG, Aalbers M, Koshte VL, et. al. Relationship between IgG1 and IgG4 antibodies to foods and the development of IgE antibodies to inhalant allergens. II. Increased levels of IgG antibodies to foods in children who subsequently develop IgG antibodies to inhalant allergens. Clin Exp Allergy. 1991;21:99-107.
[7] K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy,„Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2017, 8, 4, s. 159.