Celiakia – rodzaje choroby, objawy, diagnostyka choroby


Nietolerancja glutenu to bardzo uciążliwe schorzenie, które może wpłynąć na jakość życia, jak również zdrowie człowieka. Choroba ta cechuje się pojawianiem nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu składnika jakim jest gluten. Terapia lecznicza polega w szczególności na zmianie diety i przyzwyczajeń oraz dostosowaniu odpowiedniego jadłospisu do chorego.
Nietolerancja glutenu – na czym polega to schorzenie?
Spis treści
Schorzenie to posiada dwa różnorodne kierunki rozwoju. Jednym z nich jest choroba wywołana czynnikami autoimmunologicznymi. Jest niezależna od człowieka i spowodowana jest uwarunkowaniami genetycznymi. Tę postać zaburzenia nazwano celiakią. Drugi typ schorzenia to nietolerancja glutenu zależna od przeciwciał IgG. Pierwszy z przypadków niestety jest stały i nie możliwy do całkowitego wyleczenia. Druga kategoria natomiast jest dolegliwością odwracalną. Zarówno w jednej, jak i drugiej odmianie organizm nie przyjmuje i nie trawi glutenu przez co może dojść do różnych dolegliwości, bólu czy zaburzeń na poziomie całego organizmu.
Jakie są objawy trwałej nietolerancji glutenu?
Celiakia to schorzenie, które daje wiele nieciekawych i nieprzyjemnych objawów. Wśród najbardziej widocznych można wyróżnić: widoczną, nagłą utratę masy ciała, ogólne osłabienie, częste biegunki lub problemy z wypróżnianiem, ból brzucha, nudności, wymioty, a u dzieci często występuje zatrzymanie wzrostu i pewnych cech rozwojowych. Wśród mniej widocznych objawów pojawiających się o osób, które łagodnie przechodzą chorobę można zauważyć: zmiany skórne, ból kości, stawów, głowy, apatia, zanik szkliwa nazębnego, itp.
Jakie są objawy nietolerancji glutenu zależnej od IgG?
Odwracalne zaburzenie zwane nietolerancją glutenu zależne od przeciwciał IgG również w swoim przebiegu przynosi niekorzystne, nieprzyjemne i uciążliwe symptomy. Do najczęściej występujących objawów tego rodzaju schorzenia można zaliczyć: częste wzdęcia, ból brzucha, głowy, mięśni i stawów, zmiany skórne, problemy ze snem, zmiana zachowania i cech osobowościowych i wiele innych.
Jak najszybciej można wykryć nietolerancję glutenu?
Nietolerancję glutenu można wykryć na wiele sposobów. Jednak najbardziej pewnym oraz szybkim badaniem jest wykonanie badania genetycznego. Ocena DNA pozwoli potwierdzić lub profilaktycznie wykryć obecność genów celiakii, dzięki czemu możliwe jest szybkie rozpoczęcie odpowiedniej terapii leczniczej. Łagodniejszą wersję zaburzenia zależną od IgG można zdiagnozować wykonując badania krwi.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.










