Niespecyficzne objawy celiakii – co może nas zmylić?


Celiakia to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Organizm chorego reaguje niewłaściwie na kontakt z glutenem. Celiakia, inaczej nazywana nietolerancją glutenu należy do chorób autoimmunologicznych o podłożu genetycznym. Najczęściej prowadzi do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze stronu układu pokarmowego, a także neurologicznego czy zmian skórnych. Czasem jednak w jej przebiegu pojawiają się także mniej specyficzne objawy. To z kolei znacznie utrudnia postawienie prawidłowej diagnozy. Poznaj najczęstsze niespecyficzne objawy celiakii!
Celiakia – co jest jej przyczyną?
Spis treści
Nietolerancja glutenu to schorzenie trwające całe życie. Chorzy posiadają silną nadwrażliwość na gluten. Jego spożycie może wywołać objawy gastryczne, skórne oraz neurologiczne. Celiakia charakteryzuje się jednak długim czasem diagnostyki. Dzieje się tak głównie przez urozmaicone objawy chorobowe. Nieleczona celiakia w konsekwencji może doprowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych. Jedynym sposobem na zredukowanie zagrożenia wynikającego z celiakii jest włączenie do życia diety eliminacyjnej.
Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym. Dotyka ona osoby, które posiadają mutacje w obrębie genów do tego predysponujących. Wyróżnia się następujące haplotypy: HLA-DQ2,2, HLA-DQ2,5 i/lub HLA-DQ8. Wynik pozytywny badania, tj. wskazujący że jesteśmy nosicielami jednej z przytoczonych mutacji wcale nie oznacza, że w danej chwili chorujemy na nietolerancję glutenu. Sama potwierdzona wada genetyczna oznacza, że posiadamy do niej predyspozycję. Pacjenci z mutacją genetyczną powinni być szczególnie wyczuleni na jej objawy. Objawy wywoływane są na skutek podrażnienia kosmków jelitowych. Osoby nietolerujące glutenu po jego spożyciu mają do czynienia z autoagresywną reakcją własnych przeciwciał, która po pewnym czasie prowadzi do zniszczenia wspomnianych wcześniej kosmków jelitowych. Taki stan rzeczy powoduje powstawanie objawów chorobowych.
Podstawowe objawy celiakii – jakie są?
Chorzy na celiakię mogą napotkać na wiele sygnałów świadczących o ich chorobie. Jednak najbardziej charakterystyczne objawy celiakii to:
- Problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, wymioty, wodniste biegunki, refluks czy bóle brzucha.
- Zmiany skórne, takie jak wypryski, trądzik, łupież, łamliwe włosy, egzema, łuszczyca.
- Objawy neurologiczne, np. napadowe bóle głowy, drżenia kończyn, zaburzenia równowagi, ataksja, padaczka.
- Objawy ze strony układu płciowego, głównie niskie libido oraz problemy z płodnością.
- Bóle mięśni, ścięgien oraz stawów.
To nie wszystko – poznaj niespecyficzne objawy celiakii
Celiakia wywoływać może także mniej specyficzne objawy. Mnogość dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu powoduje, że choroba ta diagnozowana jest często bardzo późno. Szacuje się, że diagnostyka celiakii z pominięciem badań genetycznych trwa wiele długich lat! Aktywna celiakia może być przyczyną takich niespecyficznych dolegliwości, jak:
- Poronienia.
- Wysoki poziom cholesterolu.
- Niski wzrost i waga (szczególnie ujawniające się u dzieci).
- Afty.
- Anemia spowodowana niedoborem żelaza i witaminy B12.
- Problemy ze szkliwem.
- Niska odporność.
- Niedobór witaminy D oraz innych ważnych minerałów i składników odżywczych.
- Mgła mózgowa (tzn. przewlekłe zmęczenie, senność czy trudności w logicznym myśleniu i koncentracji).
Wraz z rozwojem celiakii pojawić mogą się także groźne dla naszego powikłania. Pojawić może się osteoporoza, łysienie plackowate, a nawet choroby nowotworowe. Do wymienionych powikłań najczęściej dochodzi u osób, które nie stosują leczenia (diety bezglutenowej).
Umów badanie
Umów się na badanie
1. Wybierz badanie
2. Wybierz badanie w punkcie pobrań lub wizytę domową
3. Wybierz termin
4. Dane kontaktowe
Niespecyficzne objawy celiakii na pierwszy rzut oka nie wskazują na celiakię. Często są więc mylone z innymi schorzeniami. Błędna diagnoza pociąga za sobą konsekwencje. Pacjenci zwykle rozpoczynają niewłaściwe leczenie, które nie przynosi żadnych skutków. Choroba nie jest więc leczona, dlatego wciąż się rozwija. W takiej sytuacji warto szczególnie rozważyć wykonanie badań na celiakie. Niezwykle istotne jest wykonanie testu genetycznego, w którym wykryta może zostać potencjalna obecność genów powiązanych z celiakią. Do wykonania tego typu badania wystarczy wymaz z policzka. Badanie to jest bezbolesne i bezpieczne dla pacjenta. Warto zrobić to jak najszybciej, ponieważ celiakia wymaga jak najszybszego wdrożenia leczenia.
Po wykonaniu testu genetycznego warto zrobić także badanie krwi na obecność przeciwciał. Do postawienia pewnej diagnozy zawsze zaleca się wykonanie co najmniej dwóch różnych badań. Szczególnie istotna jest analiza stężenia przeciwciał tTG oraz DGP we krwi pacjenta. Są to bardzo ważne wskaźniki w diagnostyce celiakii.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.










