Nietolerancja glutenu – badania, które należy wykonać

Gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Można go znaleźć nie tylko w produktach zbożowych, ale także w wielu innych, wzbogacanych glutenem produktach spożywczych. Gliadyna, wchodząca w skład glutenu może u niektórych osób powodować reakcje alergiczne. Choroba o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu to celiakia. Gdy celiakia jest wykluczona badaniami, można mówić o alergii lub nieceliakalnej nietolerancji glutenu. W tym artykule zajmiemy się badaniami, które powinno się wykonać, mając podejrzenie nietolerancji glutenu. Nietolerancja glutenu badania – jakie i kiedy wykonać?

Nietolerancja glutenu badania - kiedy zrobić, Jakie badania zrobić na nietolerancję glutenu, Co powoduje nietolerancje glutenu, Kiedy mija nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu badania – kiedy zrobić?
Jakie badania zrobić na nietolerancję glutenu?
Co powoduje nietolerancje glutenu?
Kiedy mija nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu badania – kiedy zrobić?

Podejrzewając, że cierpimy na nietolerancję glutenu, należy wykonać odpowiednie badania. Objawy, które powinny nas skłonić do wykonania badań to: ból brzucha, wzdęcia, nudności, zmęczenie, ogólne złe samopoczucie, a także bóle głowy, anemia czy dezorientacja. Mogą one świadczyć o tym, że męczy nas nietolerancja glutenu.

Jakie badania zrobić na nietolerancję glutenu?

Wiele osób zastanawia się, jakie badania zrobić na nietolerancję glutenu? Pierwszym i podstawowym jest badanie genetyczne, które bada obecność genów HLA DQ2.2, DQ2.5 lub DQ8. Jeśli badanie wyjdzie pozytywnie, wtedy istnieje ryzyko zachorowania na celiakię. Gdy wyjdzie negatywnie – należy wykonywać dalsze badania, które mogą stwierdzić alergię lub nieceliakalną nietolerancję glutenu. Tymi badaniami są biopsja jelita cienkiego oraz badania z krwi, które pozwolą stwierdzić, czy choroba jest obecnie aktywna.

Co powoduje nietolerancję glutenu?

A co powoduje nietolerancję glutenu? Niestety, nie do końca wiadomo, czym nietolerancja glutenu jest spowodowana. Tak, jak za celiakię odpowiada w dużej mierze podłoże genetyczne, tak nietolerancja glutenu może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak na przykład stres.

Kiedy mija nietolerancja glutenu?

Nieceliakalna nietolerancja glutenu może ustąpić. Po wykluczeniu glutenu z diety stan zdrowia osoby cierpiącej na nietolerancję powinien się poprawić, a po dłuższym czasie stosowania takiej diety (roku lub dwa lata) możliwe jest sporadyczne wprowadzanie do diety produktów z glutenem (oczywiście pod kontrolą specjalisty).

Data publikacji: 15/09/2019, Data aktualizacji: 16/10/2019