Nietolerancja glutenu – przyczyny, objawy, leczenie


Nietolerancja glutenu to choroba autoimmunologiczna, należąca do grupy alergii pokarmowych. Najczęściej powstaje w wyniku nieszczelności bariery jelitowej, choć mówi się także o podłożu genetycznym. Polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na dostarczany do niego gluten. Może się z nią zmagać nawet 1% światowej populacji, dlatego warto wiedzieć, skąd właściwie bierze się ta nietolerancja, jakie są jej objawy i jak można sobie z nią radzić.
Nietolerancja glutenu – przyczyny
Spis treści
Przyczyną nietolerancji glutenu, tak jak w przypadku każdej innej alergii, jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Błędnie rozpoznaje on składniki pokarmu jako obce i zagrażające. W konsekwencji dochodzi do nadmiernej reakcji obronnej organizmu i produkcji przeciwciał, które mają za zadanie pozbyć się drażniących alergenów. Nietolerancja glutenu jest wrodzona i najczęściej dotyka osoby z predyspozycjami genetycznymi.
Nietolerancja glutenu – objawy
Objawy alergicznej nietolerancji glutenu pojawiają się niemal natychmiast po jego spożyciu, a wraz z upływem godzin przybierają na sile. Opóźnione w czasie objawy są charakterystyczne dla nieceliakalnej wrażliwości na gluten oraz choroby trzewnej. Do najczęściej spotykanych dolegliwości należą wzdęcia i bóle brzucha, a oprócz tego także nudności, biegunki, zaparcia czy wymioty. Nie należy jednak lekceważyć pozajelitowych objawów, takich jak afty w jamie ustnej, bóle kostno-stawowe oraz zmiany skórne.
Nietolerancja glutenu – badania
Postawienie diagnozy nietolerancji glutenu umożliwiają specjalistyczne badania. Przede wszystkim są to testy genetyczne na obecność trzech genów: DQ2,2; DQ2,5 oraz DQ8. Ich przebieg jest bezbolesny i nieinwazyjny, a polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzka. Wykrycie co najmniej jednego z wymienionych genów stanowi przesłankę do zrobienia badania serologicznego, które umożliwi określenie poziomu przeciwciał anty tTG, anty DGP oraz IgA.
Nietolerancja glutenu – leczenie
Nietolerancja glutenu jest chorobą nieuleczalną, dlatego jedynym sposobem walki z nią jest całkowite wyeliminowanie alergenu z diety pacjenta. W tym celu zaleca się skorzystanie z porad dietetyka. Zmiana nawyków żywieniowych powoduje ustąpienie objawów i stanowczą poprawę komfortu życia. Po dłuższym czasie regeneracji ulegają także uszkodzone kosmki jelita cienkiego. Żeby jednak osiągnąć oczekiwane rezultaty, należy unikać spożywania glutenu już do końca życia.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.






