Nietolerancja glutenu: rozumienie, rozpoznawanie i diagnoza
Nietolerancja glutenu, znana również jako wrażliwość na gluten nieceliakalna. Jest stanem, który coraz częściej jest diagnozowany wśród osób na całym świecie. Objawia się podobnie do celiakii, lecz nie prowadzi do autoimmunologicznego uszkodzenia jelit. Ten stan może powodować wiele nieprzyjemnych objawów i znacznie wpływać na codzienne funkcjonowanie oraz jakość życia. Jakie są objawy nietolerancji glutenu, jak można ją rozpoznać i jakie badania mogą pomóc w ustaleniu prawidłowej diagnozy?
Nietolerancja glutenu – uciążliwe skutki
Spis treści
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą doświadczać szeregu uciążliwych objawów po spożyciu produktów zawierających gluten. Typowe skutki to bóle brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia, które mogą występować nawet po spożyciu niewielkich ilości glutenu. Nietolerancja może również wpływać na inne systemy w organizmie, prowadząc do takich problemów jak bóle głowy, zmęczenie, brak koncentracji i zmiany nastroju.
Nietolerancja glutenu – pierwsze symptomy
Pierwsze symptomy nietolerancji glutenu są często niejednoznaczne i mogą być łatwo pomylone z innymi schorzeniami trawiennymi. Objawy te zazwyczaj pojawiają się krótko po spożyciu glutenu i mogą trwać od kilku godzin do kilku dni. Oprócz problemów trawiennych, takich jak ból brzucha, wzdęcia i zmiany w rytmie wypróżnień, niektórzy pacjenci zgłaszają również ogólne uczucie złego samopoczucia, bóle stawów i mięśni, a także wysypki skórne.
Nietolerancja glutenu – jak rozpoznać?
Rozpoznanie nietolerancji glutenu może być wyzwaniem, ponieważ jej objawy mogą być mylone z innymi zaburzeniami. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na czas między spożyciem produktów zawierających gluten a pojawieniem się objawów. Dziennik żywieniowy, w którym zapisywane są spożywane posiłki oraz towarzyszące im objawy, może być pomocny w identyfikacji wrażliwości na gluten. Jeżeli jednak podejrzana będzie celiakia, warto przemyśleć kwestię wykonania badania na celiakię.
Nietolerancja glutenu – jakie badanie zrobić?
Obecnie nie istnieją standardowe testy medyczne do diagnozowania nietolerancji glutenu, tak jak ma to miejsce w przypadku celiakii. Diagnoza opiera się głównie na obserwacji objawów i odpowiedzi organizmu na eliminację glutenu z diety. Jednakże, lekarz może zalecić wykonanie badań wykluczających celiakię, takich jak testy serologiczne, aby upewnić się, że objawy nie są spowodowane innymi schorzeniami. Po wykluczeniu celiakii i innych schorzeń, może zostać zasugerowana próba diety eliminacyjnej pod nadzorem specjalisty, która pomoże stwierdzić, czy objawy faktycznie wynikają z wrażliwości na gluten.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

