Nietolerancja glutenu u dzieci – jak ją leczyć?

Co to jest nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu to problem dotykający coraz większą liczbę osób. Niestety przytrafia się też dzieciom, dlatego należy wiedzieć jak postępować w przypadku tej dolegliwości. Podpowiadamy, jakie są jej objawy i czy da się z nią walczyć.

Co to jest nietolerancja glutenu?

Najprościej rzecz ujmując nietolerancja glutenu to nadwrażliwość lub alergia na ten rodzaj białka. W odróżnieniu od znacznie groźniejszej celiakii nie powoduje poważnych uszkodzeń jelit. W celu postawienia jasne diagnozy odnośnie rodzaju posiadanej dolegliwości warto poddać się testowi w laboratorium testDNA.

 

 

Czy łatwo rozpoznać nietolerancję glutenu u dziecka?

Objawy nietolerancji glutenu są charakterystyczne, ale mogą też świadczyć o występowaniu innej dolegliwości. Do najczęstszych z nich należą częste bóle brzucha, biegunki oraz zaparcia. Ponadto w takie sytuacji dziecko może mieć problemy z przybieraniem na wadze oraz z prawidłowym wzrostem. Kolejnym typowym objawem nietolerancji glutenu u dzieci jest wysypka. W przypadku zaobserwowania wymienionych problemów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Celiakia u dziecka banerceliakia u dziecka mob

Czy nietolerancja glutenu jest dziedziczna?

W odróżnieniu od celiakii nietolerancja na gluten nie jest chorobą dziedziczną. To powszechny problem dotykający ponad 5% społeczeństwa, a jego przyczyny nie są do końca znane. Przyjmuje się, że jest reakcja alergiczna, a żeby się jej pozbyć należy przejść na jadłospis złożony z posiłków nie zawierających glutenu.

W jaki sposób leczy się nietolerancję glutenu?

Aby rozpocząć leczenie opisywanej dolegliwość należy otrzymać klarowną diagnozę potwierdzającą jej występowanie. Dlatego warto skorzystać ze skutecznych testów przeprowadzanych w laboratorium testDNA. Podstawą leczenia nietolerancji na gluten u dzieci jest całkowita eliminacja tego białka z ich diety. Takie rozwiązanie skutkuje regeneracją organizmu oraz zapobiega jego dalszemu wyniszczaniu. Warto zaznaczyć, że bagatelizowana nietolerancja glutenu może prowadzić do rozwoju znaczniej poważniejszej celiakii.

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 23.09.2022, 22:40 | Ostatnia aktualizacja: 14.12.2023, 08:05
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń