Celiakia (trwała nietolerancja glutenu) ma podłoże genetyczne. Z tego powodu test DNA jest badaniem, które warto wykonać jako pierwsze przy jej podejrzeniu. Dzięki niemu można sprawdzić, czy geny związane z chorobą są w ogóle obecne i czy dalsza diagnostyka jest potrzebna. Na czym polega takie badanie na celiakię i kiedy szczególnie warto je zrobić?
Genetyczne badanie na celiakię – na czym polega?
To badanie, które sprawdza predyspozycje genetyczne do zachorowania. Celiakia może bowiem wystąpić tylko u osób, u których obecne są określone geny: HLA DQ2,2 i/lub HLA DQ2,5 lub HLA DQ8. Co to oznacza w praktyce? Że jeśli ich nie masz – celiakię można u Ciebie praktycznie wykluczyć.
Takie badanie na celiakię można wykonać na podstawie wymazu z policzka, jest więc szybkie i bezbolesne. Nie wymaga ponadto prowokacji glutenem (w przeciwieństwie do badań krwi). Dlaczego? Czynniki zewnętrzne, m.in. dieta, wiek czy choroby towarzyszące, nie mają wpływu na geny. Badanie wystarczy wykonać tylko raz w życiu.
Badanie na celiakię – kiedy warto je wykonać?
Przede wszystkim w sytuacji, gdy masz objawy świadczące o obecności tej choroby. I wbrew pozorom to nie tylko bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki! Tak naprawdę takie problemy gastryczne występują tylko u niektórych chorych. Co w takim razie może jeszcze świadczyć o celiakii?
Nieleczona choroba może powodować m.in. bóle głowy, zmęczenie, afty w jamie ustnej, problemy skórne, anemię, spadek nastroju, a nawet niepłodność, depresję czy poronienia! Co ważne, u niektórych osób objawy w ogóle nie występują…
Skąd ta różnorodność? Celiakia polega na złej reakcji na gluten – pod jego wpływem zdegradowane zostają kosmki jelitowe. To z kolei wiąże się z nieprawidłowym wchłanianiem różnych substancji odżywczych i wystąpieniem niedoborów.
Badanie na celiakię – zrób je, gdy jesteś w grupie ryzyka zachorowania
Istnieją szczególne grupy chorych, u których badanie na celiakię warto wykonać nawet wtedy, gdy żadne objawy nie są obecne. Według ESPGHAN (Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia) wyższe ryzyko celiakii mają m.in. osoby z Hashimoto, z zespołem Downa, cukrzycą typu 1 czy młodzieńczym przewlekłym zapaleniem stawów.