Alergia na gluten – przyczyny, diagnoza, leczenie
Alergia na gluten – przyczyny, diagnoza, leczenie
Alergia na gluten, czyli rodzaj białek występujący w zbożach, występuje nawet u 10% populacji. Pojawia się zarówno u dzieci, jak i u dorosłych i może spowodować wiele nieprzyjemnych objawów. Gdzie leży przyczyna alergii na gluten, jakie są jej rodzaje i czy da się to wyleczyć? Poniżej odpowiadamy na palące pytania o alergii na gluten.

Jakie są najczęstsze przyczyny alergii na gluten?
Jak można zdiagnozować alergię na gluten?
Jakie są rodzaje alergii na gluten?
Jak można leczyć alergię na gluten?
Jakie są najczęstsze przyczyny alergii na gluten?
Spis treści
Chociaż o możliwości wystąpienia alergii na gluten wiadomo już od jakiegoś czasu, lekarze wciąż nie mają pewności, co może ją powodować. Najczęściej przyczyn występowania doszukuje się w czynnikach genetycznych, jednak rozważany jest także wpływ immunologiczny oraz metaboliczny.
Jak można zdiagnozować alergię na gluten?
Diagnozowanie alergii na gluten może odbyć się na kilka sposobów. W przypadku młodszych dzieci często wykonuje się testy skórne. W przypadku braku alergii, nie występuje reakcja, a rodzice dziecka mogą odetchnąć z ulgą. U dorosłych najczęściej przeprowadza się jednak badania krwi. Polegają one na oznaczeniu poziomu przeciwciał IgE, często wykonuje się również oznaczenie przeciwciał przeciwko IgAEmA, tTG i białku pszenicy. Bywa, że diagnozę próbuję się przeprowadzić poprzez eliminację glutenu z diety, jednak badania krwi są pewniejszą metodą.
Jakie są rodzaje alergii na gluten?
Alergie na gluten można podzielić na kilka rodzajów. Istnieją reakcje IgE-zależne, które obejmują bardzo szeroki zakres reakcji odpornościowych i występują u około 3% osób dorosłych, reakcje IgE-niezależne, np. celiakia, występująca u około 1% ogólnej populacji oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, która została opisana niedawno i nie jest jeszcze dobrze zbadana. Aby przekonać się, jaki rodzaj alergii u nas występuje, konieczne są badania lekarskie.
Jak można leczyć alergię na gluten?
Leczenie alergii na gluten polega na wykluczeniu z diety produktów, które zawierają w sobie to białko. Sama alergia nie zniknie całkowicie, ale po przejściu na dietę bezglutenową, stan naszego zdrowia powinien się znacznie poprawić. Należy także pamiętać, że w przypadku reakcji IgE-zależnych lekarz może zalecić dodatkowe stosowanie kortykosteroidów i leków przeciwhistaminowych.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

