Ból brzucha, biegunka, wzdęciaMęczy Cię ból brzucha, biegunki i wzdęcia? To badanie pomoże Ci się od nich uwolnić!

 

Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia mogą być sygnałem, że nie tolerujesz glutenu czyli białka zawartego w zbożach lub laktozy – cukru mlecznego. To jedne z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Większość pacjentów wykonujących u nas pakiet badań „zdrowe jelita” z powodu dręczących ich problemów ze strony układu pokarmowego uzyskuje pozytywny wynik testu genetycznego czyli taki, który stwierdza predyspozycje genetyczną do nietolerancji glutenu lub laktozy. Dzięki temu, że wykonali badania mogą jednak wprowadzić odpowiednią dietę, aby odzyskać radość życia, pewność siebie oraz uwolnić się od dręczących dolegliwości.

Kiedy w szczególności powinieneś wykonać pakiet badań „zdrowe jelita”

  • Jeśli ręczą Cię dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunki, bóle brzucha, wzdęcia czy zaparcia o niewyjaśnionej przyczynie
  • Jeśli ktoś w Twojej rodzinie choruje na celiakię lub nietolerancję laktozy
  • Jeśli masz Hashimoto lub inną chorobę autoimmunologiczną albo cukrzycę typu I
  • Jeśli zauważyłeś, że Twoje dolegliwości nasilają się po zjedzeniu produktów zawierających gluten np. pieczywa oraz produktów mlecznych
  • Jeśli towarzyszy Ci ciągłe uczucie zmęczenia lub złe samopoczucie
  • Jeśli masz problemy skórne

Co właściwie badamy?

Pakiet badań „Zdrowe jelita” obejmuje badania genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy (cukru mlecznego) oraz w kierunku celiakii czyli trwałej nietolerancji glutenu.

.

Obie nietolerancje mają swoje źródło w jelitach. Wiele chorób, począwszy od problemów gastrycznych, przez zmiany skórne aż po na niepłodność czy nowotwory przewodu pokarmowego może mieć swój początek właśnie w nich. Nie bez powodu jelita nazywane są więc „drugim mózgiem”.

.

Jeśli chorujesz na celiakię gluten działa na Twój organizm toksycznie. Dochodzi do wyniszczenia kosmków jelitowych, które odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych. W konsekwencji pojawiają się niedobory ważnych składników (w tym witamin i minerałów), leki nie mogą się wchłaniać, a w jelitach występuje stały stan zapalny.

.

Dlaczego tak się dzieje? Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm zamiast trawić gluten, wytwarza przeciwciała, które niszczą jelita. Nic więc dziwnego, że towarzyszy Ci więc ciągły ból brzucha, wzdęcia czy biegunki. Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu powinieneś jak najszybciej wykonać badanie. Zwlekając z tym niszczysz swój organizm. Szybka diagnoza i zastosowanie leczenia pozwoli Ci natomiast odzyskać zdrowie, odbudować komski jelitowe oraz wreszcie uwolnić się od dolegliwości.

 

 

A co z tą nietolerancją laktozy?

Nietolerancję laktozy ma nawet co trzeci Polak (37% osób). Niewiele osób jednak wie, że może ona prowadzić nie tylko do bólu brzucha czy wzdęć ale też do astmy, zapalenia stawów czy osteoporozy. Większość osób ma zapisaną nietolerancję laktozy z genach. Jeśli u Ciebie również tak jest z wiekiem będziesz coraz gorzej przyswajał ten cukier mleczy dlatego powinieneś ograniczyć jego spożycie, aby nie narażać się na bóle brzucha, wzdęcia, biegunki oraz inne powikłania. Co jeśli test genetyczny nie wykaże nietolerancji laktozy, a Ty jednak źle się czujesz po produktach mlecznych? To bardzo dobra wiadomość ponieważ prawdopodobnie Twoja nietolerancja laktozy jest tylko objawem stanu zapalnego w jelitach lub innej choroby. Jeśli ją wyleczysz będziesz mógł na nowo powrócić do spożywania produktów mlecznych.

Może się okazać, że za nietolerancję laktozy odpowiedzialna jest celiakia

Czasem okazuje się, że za nietolerancję laktozy odpowiada celiakia, wtedy nietolerancja laktozy jest odwracalna. Czemu tak się dzieje? Nieleczona celiakia prowadzi do zaników jelitowych, uszkodzone zostają również rąbki szczoteczkowe w jelicie – które odpowiada za produkcję enzymu odpowiedzialnego za „trawienie” laktozy. Nazywanie jest to wówczas wtórną nietolerancją laktozy, która jest odwracalna. W takiej sytuacji jeśli zdiagnozujesz celiakię, będziesz stosował dietę bezglutenową, jelita się odbudują a produkcja enzymu laktazy wróci do normy i wróci tolerancja na produkty mleczne zawierające laktozę.

! Tylko badanie genetyczne jest w stanie wykazać czy to nietolerancja laktozy stała czy odwracalna spowodowana inną choroba. Test wodorowy czy parokrotny pomiar glukozy we krwi po doustnym podaniu laktozy nie wykażą typu nietolerancji. 

Najczęstsze mity na temat celiakii – przez co 95% chorych nie wie o tym, że ją ma [1]

  • Celiakii bo to choroba dzieci – kiedyś faktycznie celiakia była uznawana za chorobę dzieci jednak aktualnie  60% nowo rozpoznanych przypadków celiakii dotyczy osób dorosłych [2].
  • Z celiakii można wyrosnąć – niestety, celiakia jest trwałą nietolerancją glutenu, zatem nie można z niej wyrosnąć.
  • Problemy gastryczne takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy zaparcia często są diagnozowane jako zespół jelita nadwrażliwego, a bardzo często stoi za tym celiakia. 

Najbardziej dokładny pakiet badań genetycznych na nietolerancje pokarmowe 

Wybierając badanie genetyczne warto sprawdzić jego zakres. Aby mieć 100% pewność badanie celiakii powinno obejmować haplotypy DQ2.2 (DQA1*05, DQB1*02), HLA DQ2.5 (DQA1*02, DQB1*02), HLA DQ8 (DQA1*03, DQB1*03).  Z kolei badanie na nietolerancję laktozy powinno obejmować dwie zmiany w genie LCT – C/T(-13910) oraz G/A(-22018). Oprócz najszerszego zakresu do badania celiakii  otrzymasz od nas również zalecenia lekarza oraz dietetyka klinicznego.

Odczynniki stosowane do wykonania naszego testu na celiakię posiadają certyfikat IVD. Dzięki temu mają Państwo gwarancję, że mogą być stosowane w diagnostyce medycznej. Nie wszystkie testy na  na rynku posiadają ten certyfikat ponieważ kontrola jakości jest kosztowna. Daje jednak pacjentowi bezpieczeństwo i pewność wyniku dlatego my szczególnie o nią dbamy.


 


 

Źródła:

[1] Pawlaczyk, S. Milewska, A. Rokowska-Waluch, K. Korzeniowska, Leczenie dietetyczne w celiakii i opryszczkowatym zapaleniu skóry, „Farmacja Współczesna” 2012, 5, s. 10.

[2] D. Satora, K. Bochen, A. Prystupa, J. Pietraszek-Mamcarz, J. Mosiewicz, J. Schabowski, Celiakia – choroba nie tylko dziecięca, „Family Medicine & Primary Care Review” 2011, 13, 1.)

 

Dowiedz się więcej:


Bezpłatna rozmowa Gwarantujemy indywidualne podejście do każdego pacjenta
Pomoc 7 dni w tygodniu: Pon-pt: 7:00 – 21:00 Weekendy i święta: 9:00 – 21:00

mgr Barbara Dębowska

mgr Katarzyna Drab

mgr Karina Sztendel

mgr Beata Szymczak

mgr Izabella Domurat

mgr Daria Stuchlik

Tagi: łuszczyca leczenie, łuszczyca leczenie dietą, łysienie plackowate leczenie, łysienie plackowate objawyproblemy skórne, egzema, azs, atopowe zapalenie skóry leczenie, egzema leczenia

Data publikacji: 08/08/2017, Data aktualizacji: 15/05/2019