Dieta przy celiakii – jak ją odpowiednio ułożyć?
Celiakia jest chorobą, która wiąże się z całkowitym wyeliminowaniem glutenu z diety. Chorzy muszą więc stosować odpowiednią dietę. Jej ułożenie może wydawać się skomplikowane, ponieważ gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych. Na początku rzeczywiście może być to trudne, ale z czasem będzie przychodzić Ci to łatwiej. Sprawdź, jak odpowiednio ułożyć dietę przy celiakii!
Celiakia dieta – jak uniknąć glutenu?
Spis treści
Gluten znajduje się w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto czy orkisz. Oznacza to, że osoby będące na diecie bezglutenowej, nie mogą jeść produktów zawierających nawet minimalne ilości wymienionych zbóż. Niewskazane jest więc pieczywo, makaron, kasza kuskus czy wiele słodyczy. Lista produktów zabronionych na diecie bezglutenowej jest dość długa.
Osoby chore na celiakię muszą unikać glutenu całkowicie. Powinny więc mieć wiedzę na temat tego, w jakich produktach się on znajduje i jakich zamienników mogą użyć. Poleca się im drobiazgowe sprawdzanie etykiet. Może wydawać się to dość czasochłonne, ale tak prosta czynność może uratować pacjentowi życie. Warto również znać oznaczenia produktów bezglutenowych. Najczęściej na takich produktach znajdziemy przekreślony kłos.
Jeśli będąc na diecie bezglutenowej, planujemy zjeść posiłek poza domem, to najlepiej wybrać restaurację specjalizującą się w tego typu daniach. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie zjemy nic niebezpiecznego. Aktualnie otwiera się coraz więcej tego typu miejsc. Oferują one różnorodne dania, które nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu.
Chcesz przebadać się szerzej?
Sprawdź od razu 2 najczęstsze nietolerancje – celiakię i laktozę – w jednym pakiecie. Pakiet Zdrowe Jelita obejmuje:
- Badanie genetyczne w kierunku celiakii
- Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy
Promocja do 15.12.2025:
tylko 499 zł 554 zł
Użyj kodu: GRU25
Dieta przy celiakii – jak ją ułożyć?
Osoby chore na celiakię muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową do końca życia. Muszą więc oni unikać nawet minimalnych ilości glutenu. W ułożeniu tego typu diety bardzo ważne jest niedopuszczenie do niedoborów składników odżywczych. Powinna ona więc być bogata w:
- Białko pełnowartościowe – może ono pochodzić z mięsa lub z mleka, jeśli nie cierpimy na nietolerancję laktozy
- Witamina A, D, E, K
- Kwas foliowy, wapń i żelazo
Warto także zadbać o to, aby w diecie było jak najwięcej warzyw, owoców oraz nasion roślin strączkowych.
Ułożenie odpowiednio zbilansowanej, różnorodnej i smacznej diety bezglutenowej na początku może być sporym wyzwaniem. Warto więc udać się do dietetyka. Pomoże on nam w ułożeniu odpowiedniej diety, dzięki której nie narazimy się na żadne powikłania. Dietetyk da nam również wskazówki, jak taką dietę układać w przyszłości.
Czy dieta chorego na celiakię jest droga?
Niestety dieta przy celiakii w porównaniu do standardowej diety może wydawać się dość kosztowna. Bezglutenowe zamienniki produktów zwykle są droższe. Różnice w cenach kształtują się następująco:
- Bochenek chleba bezglutenowego kosztuje od 10 do 20 zł, a chleb zawierający gluten zwykle kosztuje od 3 do 8 zł.
- Makaron bezglutenowy kosztuje około 8-15 zł, a standardowy makaron 3-6 zł.
- Bezglutenowe płatki śniadaniowe kosztują od 10 do 20 zł, a ich standardowe odpowiedniki około 5-10 zł.
Podane ceny oczywiście mogą różnić się w zależności od sklepu, marki czy lokalizacji. Powyższe zestawienie ukazuje jednak, że istnieją niemałe różnice w cenach. Osoby z celiakią muszą więc liczyć się z wyższymi kosztami wyżywienia. Niestety nie przysługuje im żadna pomoc finansowa. Jest ona możliwa jedynie po uzyskaniu orzeczenia o niepełnosprawności, które w przypadku celiakii nie jest wydawane zbyt często.
Celiakia dieta – co można bezpiecznie jeść?
Osoby chore na celiakię w swojej diecie bez żadnych obaw mogą uwzględnić następujące produkty:
- Zboża naturalnie bezglutenowe, takie jak ryż, kukurydza, gryka, proso czy amarantus
- Świeże i nieprzetworzone mięso, ryby oraz jaja
- Mleko świeże, zagęszczone oraz w proszku
- Produkty mleczne, takie jak kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny czy ser żółty
- Tłuszcze, takie jak masło, smalec, olej rośliny, oliwa z oliwek
- Masło orzechowe
- Wszystkie świeże warzywa i owoce
- Cukier, miód, syrop klonowy
- Napoje, takie jak naturalna kawa, naturalna herbata, soki owocowe, wody mineralne, napary z ziół
- Przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet spirytusowy, ocet jabłkowy
Dozwolone są również wszystkie produkty oznaczone jako bezglutenowe. Ich zjedzenie jest całkowicie bezpieczne i nie wywoła żadnych niepokojących dolegliwości.
Najpopularniejsze zamienniki produktów glutenowych
Produkty glutenowe w diecie osoba z celiakią może wymienić w następujący sposób:
- Pieczywo najlepiej zastąpić pieczywem bezglutenowym. Aktualnie znajdziemy je w większości marketów
- Mąkę pszenną możemy zastąpić m.in. mąką gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną, ryżową, czy jaglaną
- Płatki śniadaniowe lub owsiane zastąpimy ich bezglutenowymi odpowiednikami
- Klasyczny makaron możemy wymienić na makaron ryżowy, kukurydziany, gryczany czy makaron z roślin strączkowych
- Słodycze zawierające gluten możemy wymienić na gorzką czekoladę, suszone owoce, czy wypieki bezglutenowe
- Kaszę jęczmienną, kuskus i bulgur zastąpić możemy kaszą jaglaną, gryczaną czy kukurydzianą
Źródla:
- https://www.doz.pl/czytelnia/a2337-Dieta_bezglutenowa_-_czego_unikac
- https://dietaeliminacyjna.pl/zamienniki-glutenu-znajduje-sie-gluten-czym-zastapic-gluten/
- https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/
- https://bezgluten.pl/blog/zasilek-pielegnacyjny-a-celiakia-wszystko-co-warto-wiedziec/
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

