Przeciwciała celiakia


Celiakia to trwała nietolerancja glutenu. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie. Objawia się ona m.in. poprzez bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i nieregularne miesiączkowanie. W przypadku dostrzeżenia u siebie objawów celiakii należy wykonać badania w tym kierunku, ponieważ niezdiagnozowana celiakia może być bardzo niebezpieczna.
Przeciwciała celiakia – czym są, jakie są rodzaje przeciwciał?
Spis treści
Celiakię można traktować jako chorobę o podłożu autoimmunologicznym, ponieważ w trakcje jej trwania pojawiają się i występują przeciwciała przeciwko własnym antygenom. Występuje zdecydowanie częściej u osób genetycznie predysponowanych. Jej odmienność od innych chorób polega na ustępowaniu objawów choroby, zmian w jelicie i zaniku przeciwciał po usunięciu glutenu – czynnika sprawczego.
Przeciwciała charakterystyczne dla celiakii:
- przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG)
- przeciwko deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP)
- przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
Przeciwciała w kierunku celiakii standardowo oznacza się w klasie IgA. Ze względu na częstsze współwystępowanie z celiakią niedoboru immunoglobuliny A konieczne jest oznaczenie całkowitego stężenia IgA u chorego. Przy małym stężeniu IgA przeciwciała w kierunku celiakii oznaczane są w innych klasach – np. klasie IgG.
Przeciwciała celiakia – wskazania i objawy
Jakie są podstawowe wskazania do wykonania badania z krwi w kontekście diagnostyki celiakii? Badania przeciwciał celiakii wykonuje się przede wszystkim w tych trzech sytuacjach:
- jako badanie diagnostyczne u osób z podejrzeniem celiakii w celu potwierdzenia aktywności choroby i jej zaawansowania –wykonanie badania jest szczególnie przydatne w przypadku posiadania pozytywnego wyniku badania genetycznego – podwyższony poziom przeciwciał pozwala lekarzowi na postawienie dokładnej diagnozy i potwierdzenie celiakii,
- badanie przesiewowe osób o zwiększonym ryzyku zachorowania na celiakię (np. u krewnych I stopnia, chorych z niedoborem immunoglobuliny A, cukrzycą typu 1 itd.),
- w ramach oceny przestrzegania diety bezglutenowej – w tym przypadku szczególnie przeciwciała przeciwko gliadynie są dobrym markerem wskazującym na obecność glutenu w diecie
Badania na przeciwciała celiakii może wykonać każdy w przypadku podejrzenia choroby. Jest to bardzo ważne badanie w diagnostyce celiakii. Powinniśmy je również wykonać jako badanie przesiewowe, jeśli w naszej bliskiej rodzinie wystąpiła celiakia lub jeśli chorujemy na cukrzycę typu 1.
Charakterystyczne objawy celiakii to:
- niski wzrost i waga ciała,
- opóźnienie rozwoju psychoruchowego,
- przewlekłe biegunki, wymioty,
- bóle brzucha,
- wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha,
- brak apetytu,
- osłabienie siły mięśniowej,
- częste infekcje;
Celiakia – diagnostyka
W przypadku podejrzenia celiakii najpierw można wykonać badanie genetyczne na obecność genu DQ2,2, DQ2,5, oraz DQ8. Jeśli żaden z genów nie zostanie wykryty, to wtedy można celiakię wykluczyć. Jeżeli jednak przynajmniej jeden z nich zostanie wykryty, to musimy zrobić badania na przeciwciała celiakii z krwi.
Przeciwciała celiakia – badania
W celu wykrycia przeciwciał celiakii wykonuje się badanie serologiczne, które polega na oznaczeniu ich stężenia w krwi. Oznaczane przeciwciała to przeciwciała klasy IgA.
Badania serologiczne to oznaczenie obecności i stężenia przeciwciał. Przeciwciała najczęściej oznacza się w surowicy krwi. W kontekście diagnostyki celiakii zwykle oznacza się stężenie przeciwciał w klasie IgA:
- przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG),
- przeciwko deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP)
- przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
Wykrycie wymienionych przeciwciał we krwi pacjenta w większości przypadków świadczy o celiakii. Należy jednak pamiętać, że od 6 do 22% chorych na celiakię nie wytwarza przeciwciał, więc badanie serologiczne może nie wykryć choroby.
Przeciwciała celiakia – cena badania
Badanie na przeciwciała celiakii wykonuje się na próbce krwi. Jego cena to około 150 zł w zależności od wybranego laboratorium. Na wynik badania oczekuje się około 5-10 dni roboczych.
Czym jest celiakia?
Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, czyli biała zawartego głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest to choroba o podłożu genetycznym. Spożywanie glutenu przy celiakii grozi niszczeniem tkanek i komórek.
Celiakia objawia się poprzez problemy gastryczne np. bóle brzucha, biegunki i wzdęcia oraz problemy skórne. Pojawić mogą się także nieregularne miesiączki, osłabienie, spadek wagi, niedokrwistość oraz zaburzenia psychiczne.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.








