Międzynarodowy Dzień Piwa 2018

Międzynarodowy Dzień Piwa 2018Międzynarodowy Dzień Piwa 2018

Już 3 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa 2018 – jednego z najpopularniejszych i najstarszych napojów, którego początki sięgają kilku (a może nawet kilkunastu!) tysięcy lat p.n.e. Ten złocisty trunek przez lata udoskonalano: od prymitywnego napoju zbożowego, przez napój z chmielem, aż po klarowny płyn nasycony dwutlenkiem węgla.

 

Dziś rodzajów piwa mamy naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet osoby z celiakią, które mogą sięgnąć po… piwo bezglutenowe!

 

Międzynarodowy Dzień Piwa – toast wznoszony na całym świecie

Ten szczególny dla każdego miłośnika złocistego trunku dzień obchodzimy co roku w pierwszy piątek sierpnia (do 2012 roku data była stała – 5 sierpnia). To stosunkowo młode święto, które jednak bardzo szybko zyskało zwolenników na całym świecie. Nic dziwnego – w końcu piwo towarzyszy nam już od kilku-kilkunastu tysięcy lat!

Międzynarodowemu Dniu Piwa przyświecają 3 cele: spotkanie i rozmowa z przyjaciółmi przy pysznym piwie, uczczenie osób tworzących i podających piwo oraz zjednoczenie świata dzięki celebracji piw wszystkich krajów i kultur. To doskonały moment, aby spędzić trochę czasu z bliskimi i wypróbować nowe smaki – tym bardziej, że wiele barów i sklepów organizuje tego dnia ciekawe promocje.

Piwo – z czego jest zrobione? Zwykle ma gluten, ale…

Z czego powstaje piwo? Jego podstawowe składniki to woda, słód, drożdże i chmiel. Słód to natomiast skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Do produkcji piwa najczęściej wykorzystuje się słód jęczmienny lub pszeniczny. Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać gluten – osoby z celiakią stanowią stosunkowo dużą część społeczeństwa (nawet 1-3%! [1]).

 

Na szczęście wielu producentów wyszło im naprzeciw, wprowadzając do oferty piwa bezglutenowe. Chociaż zawierają one słód, wykorzystywany proces technologiczny pozwala zredukować ilość glutenu do mniej niż 20 ppm (ilość dozwolona w produktach bezglutenowych). Najczęściej smak, kolor i zapach pozostają bez zmian! Jeśli masz celiakię i gluten nie jest dla Ciebie bezpieczny – nie martw się! Nadal możesz świętować Międzynarodowy Dzień Piwa, wybierając trunek oznaczony logo przekreślonego kłosa.


Źródła:

[1] M. Pawlaczyk, S. Milewska, A. Rokowska-Waluch, K. Korzeniowska, Leczenie dietetyczne w celiakii i opryszczkowatym zapaleniu skóry, „Farmacja Współczesna” 2012, 5.

Wszystkie artykuły
Back to Top