Masz Hashimoto? Dowiedz się, które nietolerancje pokarmowe mogą mieć wpływ na Twoje zdrowie i jak je zbadać

Dużo mówi się o wpływie diety oraz ewentualnych nietolerancji pokarmowych na stan zdrowia oraz samopoczucie osób z chorobą Hashimoto. Odpowiednia dieta w niektórych przypadkach pozwala wręcz zmniejszyć dawkę przyjmowanego leku lub wprowadzić chorobę w stan remisji. Które nietolerancje pokarmowe warto zatem zbadać w przypadku choroby Hashimoto?

Nietolerancja glutenu i laktozy a Hashimoto

Największy wpływ na skuteczność leczenia niedoczynności tarczycy powstałej w przebiegu choroby Hashimoto mają dwie nietolerancje pokarmowe: nietolerancja glutenu oraz laktozy. Jeśli stan Twoich jelit nie jest najlepszy, odczuwasz wzdęcia, masz problem z wypróżnianiem i widzisz, że coraz więcej produktów Ci szkodzi, a pomimo leczenia niedoczynności tarczycy cały czas odczuwasz objawy może to oznaczać, że masz celiakię czyli trwałą nietolerancję glutenu (nawet jeśli teraz jesteś na diecie bezglutenowej możesz odczuwać jej objawy).
.
Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna wśród osób z chorobą Hashimoto. Warto wiedzieć, że nie ma obecnie żadnych podstaw naukowych do rutynowego stosowania takiej diety.  Natomiast faktycznie wiele osób z chorobą Hashimoto nie toleruje glutenu. Według różnych badaczy współwystępowanie nadwrażliwości na gluten i choroby Hashimoto wynosi od 3,2 do 43% [1].

Wyniki licznych badań naukowych dowodzą, że osoby z chorobą Hashimoto częściej chorują również na celiakię czyli trwałą nietolerancje glutenu o podłożu genetycznym. Dlatego też rekomendowane jest wykonania badania genetycznego na celiakię u wszystkich pacjentów z tą chorobą. Ryzyko rozwinięcia się celiakii u osób z chorobą Hashimoto wynosi 1:30 – to aż 10 razy więcej niż w populacji ogólnej [2].

Badania naukowe potwierdzają również, że u osób, które mają nietolerancję laktozy eliminacja jej z diety znacząco poprawiła przyswajanie tyroksyny, a to z kolei pozwoliło na obniżenie TSH bez zmiany dawki hormonu lub wręcz jej obniżenie. Najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy jest polimorfizm genu LCT. Odpowiada on za zmniejszoną produkcję enzymu laktaza, którego zadaniem jest trawienie cukru mlecznego – laktozy. Nietolerancja laktozy typu dorosłych dotyczy aż 37% społeczeństwa i można ją wykryć prostym testem genetycznym. Dowiedz się więcej na temat nietolerancji laktozy… 

Lek.med. Sławomir Krzemiński gastroenterolog

Zdaniem specjalisty:

Najbardziej charakterystycznymi objawami celiakii są problemy związane z układem pokarmowy, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Tego typu symptomy posiada jednak tylko około 10% chorych. Dotyczą one ponadto głównie dzieci i osób starszych. Tak naprawdę celiakia może objawiać się na wiele różnych sposobów. Mogą wystąpić np. bóle głowy, zmęczenie, anemia, afty, niski wzrost, a nawet depresja. W związku z tak różnorodnymi objawami celiakia jest jednak chorobą trudną do wykrycia – aż 95% Polaków nie zdaje sobie sprawy z jej obecności! 

Dlaczego warto wykonać test na celiakię (trwałą nietolerancję glutenu) oraz nietolerancję laktozy u pacjenta z chorobą Hashimoto?

  • Stwierdzenie nietolerancji glutenu lub laktozy i wdrożenie leczenia dietetycznego często pozwala poprawić funkcjonowanie tarczycy pacjenta – dochodzi do zmniejszenia dawkowania leku, a w niektórych przypadkach do remisji choroby.
  • Celiakia może dawać bardzo niespecyficzne objawy takie jak depresja, bóle kości i stawów, zmęczenie itp. Są one bardzo często zbliżone do objawów niedoczynności tarczycy dlatego łatwo ją przeoczyć. Tymczasem nieleczona celiakia prowadzi do wyniszczenia jelit (zaczynamy z czasem odczuwać dolegliwości po różnych zjedzonych pokarmach, nabywamy nietolerancje pokarmowe takie jak nietolerancja laktozy, nie przyswajamy składników mineralnych i witamin co skutkuje niskim żelazem, ferrytyną czy witaminą D, źle wchłaniamy lek a zatem konieczna jest częsta zmiana jego dawkowania. Te objawy celiakii są odwracalne pod warunkiem, że choroba zostanie szybko wykryta i zastosowane leczenie.
  • Nieleczona celiakia może doprowadzić do raka jelita. 
  • Ten test wykonuje się raz w życiu – jego wynik jest zawsze aktualny i nie musisz go powtarzać!

Przeprowadzone przez włoski ośrodek badania pokazały, że wprowadzenie diety bezglutenowej u osób z subkliniczną niedoczynnością tarczycy i celiakią doprowadziło do znacznego unormowania pracy tarczycy:

  • u 71% po roku diety bezglutenowej doszło do uregulowania subklinicznej niedoczynności tarczycy
  • u 19% przestrzegających diety bezglutenowej poziom przeciwciał przeciwtarczycowych zaczął mieścić się w normie [3].

Uwaga! Celiakia to nie to samo co alergia czy nadwrażliwość na gluten. Nie można jej więc wykryć w testach na alergie czy opóźnione nietolerancje pokarmowe IgG zależne. W celu zdiagnozowania celiakii wykonuje się test genetyczny, a jeżeli jego wynik wskazuje na predyspozycje genetyczne do tej choroby przeciwciała ale specyficzne dla dla tego typu nietolerancji glutenu.

Dlaczego pomimo diety bezglutenowej pacjenci odczuwają objawy celiakii?

dieta bezglutenowa z wyboru a dieta osoby chorej na celiakię to dwie różne diety. Pacjenci z celiakią muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu, które mogą dostać się do danego pożywienia w czasie procesu produkcyjnego. Dlatego kupują certyfikowane bezglutenowe przyprawy, certyfikowane mąki, makarony itp. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej z wyboru prawdopodobnie nie zwracasz uwagi na śladowe ilości glutenu.


celiakia badanie

Badanie obejmuje:
Wszystkie geny związane z celiakią
Dwie zmiany w genie LCT: C/T(-13910) oraz G/A(-22018) odpowiedzialne za nietolerancję laktozy
Zalecenia lekarskie i dietetyczne do wyniku celiakii
-Wiarygodny także jeśli jesteś na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej! 

Nasi specjaliści

Dowiedz się więcej:

Dołącz do grupy dyskusyjnej Zdrowatarczyca.info na Facebooku:


Bezpłatna rozmowa i czat – w trosce o rzetelną informacje o badaniach

Pon-pt: 7:00 – 22:00
Weekendy i święta: 9:00 – 21:00

 

   Rozwiązujemy wątpliwości!

img
img

.

Źródła:

[1] Ratajczak A, Moszak M, Grzymisławski M. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i zdrowie publiczne 2017;7(4)309

[2] Ratajczak A, Moszak M, Grzymisławski M. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i zdrowie publiczne 2017;7(4)309

[3] [1] Wentz I., Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie, Kraków 2017

 

Data publikacji: 06/09/2018, Data aktualizacji: 05/04/2019