Trombofilia badanie – na czym polega i ile kosztuje?

Jak wykryć trombofilię, Jaka jest cena badania na trombofilię, Czy trombofilia jest uleczalna, Co jeść przy trombofiliiTrombofilia wrodzona jest genetyczną skłonnością do nadkrzepliwości krwi. Może wiązać się z wystąpieniem zakrzepicy oraz jej powikłań, przede wszystkim zatorowości płucnej. Trombofilia wrodzona zwiększa również ryzyko poronienia. Trombofilia badanie – dowiedz się więcej!

Jak wykryć trombofilię?

Jaka jest cena badania na trombofilię?

Czy trombofilia jest uleczalna?

Co jeść przy trombofilii?

Jak wykryć trombofilię?

Trombofilia wrodzona ma podłoże genetyczne i sama w sobie nie daje widocznych objawów. Zatem jak wykryć trombofilię wrodzoną? W tym celu wykonuje się proste badanie DNA – wystarczy wymaz z wewnętrznej strony policzka. Takie badanie wystarczy wykonać raz w życiu, ponieważ geny związane z trombofilią wrodzoną są niezmienne. Warto takie badanie zlecić jak najszybciej, by w razie czego zacząć działać odpowiednio wcześnie.

Jaka jest cena badania na trombofilię?

To, jaka jest cena badania na trombofilię wrodzoną, zależy od zakresu testu. Badanie obejmujące mutacje czynnika V Leiden, genu protrombiny, VR2, PAI-1, a dodatkowo warianty genu MTHFR kosztuje trochę ponad 300 złotych. Warto zdawać sobie sprawę, że badanie w pakiecie jest w sumie znacznie tańsze niż analiza każdego genu z osobna.

Czy trombofilia jest uleczalna?

Zastanawiasz się, czy trombofilia jest uleczalna? Genów związanych z trombofilią wrodzoną nie da się zmienić. Jeśli jednak masz świadomość, że są u Ciebie obecne, możesz rozpocząć odpowiednią profilaktykę. Obejmuje ona m.in. nawodnienie organizmu i unikanie innych czynników ryzyka, a jeśli planujesz ciążę lub już w niej jesteś – korzystanie z przepisanych przez lekarza leków przeciwzakrzepowych.

Co jeść przy trombofilii?

Osoby z trombofilią wrodzoną powinny szczególną uwagę zwracać na odpowiednie nawodnienie i unikać odwadniających napojów (alkohol, kawa, mocna herbata). A co jeść przy trombofilii? Powinna to być zdrowa i zbilansowana dieta, zawierająca wszelkie niezbędne składniki odżywcze (węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze). Warto pamiętać o utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, ponieważ otyłość również jest czynnikiem zwieszającym ryzyko zakrzepicy.

Data publikacji: 07/02/2019