Alergie pokarmowe – czym się objawiają i jakie testy wykonać?
Alergie pokarmowe – czym się objawiają i jakie testy wykonać?
Alergie pokarmowe to reakcje układu odpornościowego na bodziec zwany alergenem. Dla zdrowych osób jest nieszkodliwy, jednak u alergika powoduje niepożądane objawy.
Jakie są różnice przy alergii pokarmowej a nietolerancji pokarmowej?
Jakie produkty najczęściej powodują alergie, a jakie nietolerancje pokarmowe?
Jak rozpoznaje się alergie i nietolerancje pokarmowe?
Jakie testy wykonuje się przy alergii pokarmowej a jakie przy nietolerancji pokarmowej?
Jakie są różnice przy alergii pokarmowej a nietolerancji pokarmowej?
Spis treści
Alergie pokarmowe charakteryzują się podłożem immunologicznym związanym z przeciwciałami IgE. Nietolerancje pokarmowe są związane z niedoborem enzymu rozkładającego konkretny związek (jak choćby przy nietolerancji laktozy występuje niedobór enzymu laktazy) albo z działaniem przeciwciał IgG.
Jakie produkty najczęściej powodują alergie, a jakie nietolerancje pokarmowe?
Do produktów powodujących alergie pokarmowe zalicza się zboża zawierające gluten, jajka, ryby, skorupiaki, soję, orzeszki, mleko, gorczycę, nasiona sezamu, łubin oraz mięczaki i wszystkie produkty pochodne wyżej wymienionych. Nietolerancja pokarmowa najczęściej pojawia się po spożyciu mleka, laktozy, glutenu, pszenicy czy kofeiny.
Jak rozpoznaje się alergie i nietolerancje pokarmowe?
Alergie pokarmowe objawiają się z reguły występowaniem biegunek, bólów brzucha, nudnościami. Dochodzi do atopowego zapalenia skóry, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Nietolerancje dają różne objawy od pokarmowych jak np. odbijanie, gazy, biegunka czy zaparcia, przez neurologiczne związane ze zmianą zachowania, skórne takie jak choćby świąd i suchość skóry, czy immunologiczne wiążące się osłabieniem odporności.
Jakie testy wykonuje się przy alergii pokarmowej a jakie przy nietolerancji pokarmowej?
Do poprawnego zdiagnozowania alergii pokarmowej wykonuje się testy skórne, testy alergiczne z krwi oraz prowokacje alergenem. W przypadku nietolerancji robi się przeciwciała klasy IgG, a w alergii pokarmowej przeciwciała klasy IgE. Po kontakcie z bodźcem alergie pojawiają się zazwyczaj po kilku minutach, a w przypadku nietolerancji czas ten jest zazwyczaj dłuższy i wynosi od kilku godzin do nawet kilku dni.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

