Badanie celiakii – kiedy je zrobić?

Badanie celiakii – kiedy je zrobić?

Genetyczne badanie celiakii sprawdza, czy u danej osoby występują geny związane z tą chorobą. To jedyny test, który pozwala jednoznacznie wykluczyć możliwość zachorowania – brak genów oznacza praktycznie brak celiakii. Z tego powodu diagnostykę warto rozpocząć właśnie od badania DNA.

  1. Kto powinien zrobić badanie na celiakię?
  2. Kiedy zrobić badanie na celiakię?
  3. Jakie są objawy celiakii u dzieci?
  4. Jakie są objawy celiakii u dorosłych?

Kto powinien zrobić badanie na celiakię?

Badanie na celiakię warto wykonać przede wszystkim w sytuacji, gdy obecne są objawy mogące świadczyć o tej chorobie. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) wymienia również inne grupy osób, u których warto wykonać taki test. Są to m.in. krewni pierwszego stopnia osoby chorej, osoby z cukrzycą typu 1, osoby z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy czy osoby z zespołem Downa [1].

Kiedy zrobić badanie na celiakię?

Celiakia ma podłoże autoimmunologiczne – pod wpływem glutenu dochodzi do degradacji kosmków jelitowych. To biorące udział w przyswajaniu substancji odżywczych wypustki w jelicie. Zniszczone mogą wiązać się z wystąpieniem niedoborów czy niedożywienia. Kiedy zrobić badanie na celiakię? Genetyczne badanie celiakii najlepiej wykonać jak najszybciej – przy podejrzeniu choroby i w grupach podwyższonego ryzyka. Dzięki temu można sprawdzić, czy geny związane z chorobą są w ogóle obecne. Na wynik badania DNA nie mają wpływu czynniki zewnętrzne.

Jakie są objawy celiakii u dzieci?

Celiakia może trochę inaczej objawiać się u dzieci i u dorosłych. Jakie są objawy celiakii u dzieci? Mogą wystąpić m.in. bóle brzuszka, wymioty czy biegunki, a także takie dolegliwości jak anemia, afty w jamie ustnej, problemy z zachowaniem (np. agresja, spadek koncentracji) czy kłopoty ze wzrostem i przybieraniem na wadze.

Jakie są objawy celiakii u dorosłych?

A jakie są objawy celiakii u dorosłych? Kojarzone z trwałą nietolerancją glutenu problemy gastryczne występują tylko u niektórych chorych. U większości celiakia przyjmuje postać skąpoobjawową. Do możliwych symptomów należą np. zmęczenie, niepłodność, poronienia, bóle głowy, spadek nastroju, problemy skórne czy anemia.

 

Źródło:
[1] Nowe wytyczne diagnostyki celiakii wg Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), oprac. A. Rybak, „Standardy Medyczne Pediatria” 2012, 9.

Wszystkie artykuły
Back to Top