Celiakia a nabyta nietolerancja glutenu – różnice, objawy, diagnostyka
Problemy zdrowotne związane z układem pokarmowym mogą przynieść wiele cierpienia oraz nieprzyjemnych sytuacji. Dla wielu ludzi schorzenia te wiążą się z całkowitą reorganizacją życia oraz dotychczasowych nawyków. Jednym z często pojawiających się problemów jest nietolerancja glutenu, która może występować, jako zaburzenie nabyte podczas życia lub choroba zwana celiakią.
Jaka jest różnica pomiędzy nietolerancją glutenu a celiakią?
Spis treści
Te dwa dobrze niektórym znane pojęcia mogą się się ze sobą mylić. Choć w obydwu przypadkach schorzenie dotyczy niemalże tego samego, to w rzeczywistości oznacza zupełnie inną przypadłość. Zarówno nietolerancja glutenu, jak i celiakia to zaburzenia wynikające z ograniczenia przyswajalności składnika jakim jest gluten.
Choroby te jednakże posiadają zupełnie inne podłoże. Celiakia to upośledzenie autoimmunologiczne, wynikające z uwarunkowań genetycznych. Dolegliwość, która pozostaje z człowiekiem przez całe życie i charakteryzuje się trwałą nietolerancją składnika. Nietolerancja glutenu, która nie jest określona jako schorzenie wrodzone, to efekt uczuleniowy występujący natychmiast lub z większym opóźnieniem po spożyciu niedozwolonych pokarmów.
Jakie są podstawowe objawy nietolerancji glutenu?
Objawy zarówno choroby genetycznej, jak i zwykłej, nabytej nietolerancji glutenu są bardzo podobne. Mogą one wystąpić jednocześnie u młodych, jak i dorosłych osób, na każdym etapie życia. Symptomy te przejawiają się na wiele sposobów i mogą być widoczne jako zaburzenia skórne, funkcjonowania organizmu czy pogorszenie samopoczucia. Wśród najbardziej znanych i popularnych objawów nietolerancji na gluten można wyróżnić:
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- osłabienie organizmu,
- nudności,
- zawroty głowy,
- ból mięśni i stawów, itp.
Jakie są podstawowe przyczyny nietolerancji glutenu?
Nietolerancja glutenu to przypadłość, która powstaje w sposób nabyty. Do ujawnienia się uczulenia przyczynić mogą się różne czynniki, z których najczęściej występującymi są zła dieta i nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Nietolerancja glutenu niekiedy może również być rezultatem nadmiernego stresu, stanu ciąży, różnego rodzaju infekcji czy przechodzenia menopauzy.
Jakie badania genetyczne wykonać na nietolerancję glutenu?
Wykonanie badań dotyczących nietolerancji glutenu z pewnością przyczyni się do poprawy komfortu życia. Dzięki wczesnej diagnozie możliwe jest szybkie wychwycenie problemu, jak również zastosowanie odpowiednich kroków leczniczych. Podstawowym testem, który należy wykonać są badania genetyczne – test na celiakię. Dzięki nim możliwe jest wychwycenie lub wykluczenie choroby genetycznej celiakii. Warto także podjąć się testów skórnych, testów na alergie pokarmowe wykonywane z krwi pacjenta lub badań prowokacyjnych.
Umów badanie
Umów się na badanie
1. Wybierz badanie
2. Wybierz badanie w punkcie pobrań lub wizytę domową
3. Wybierz termin
4. Dane kontaktowe
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.



