Celiakia latentna – czym się charakteryzuje?


Celiakia jest chorobą, która może wywoływać różne grupy objawów. Pojawić mogą się m.in. dolegliwości skórne, neurologiczne czy gastryczne. Istnieje także rodzaj tej choroby, w którego trakcie nie pojawiają się niemal żadne objawy. Jest on nazywany celiakią latentną. Sprawdź, czym charakteryzuje się to schorzenie!
Czym jest celiakia latentna?
Spis treści
Celiakia latentna, zwana także utajoną, jest rodzajem nietolerancji glutenu. Nie wywołuje ona jednak typowych dla tej choroby objawów. Nie pojawia się więc biegunka, bóle brzucha czy problemy skórne. U większości pacjentów nie stwierdza się również mniej charakterystycznych objawów celiakii, takich jak anemia, afty, czy problemy z odpornością.
U osób z celiakią latentną po spożyciu glutenu w organizmie dochodzi do reakcji immunologicznej. W konsekwencji we krwi chorych znajdują się przeciwciała charakterystyczne właśnie dla tej choroby. Oznacza to, że celiakia dalej może prowadzić do uszkodzenia jelita cienkiego oraz innych powikłań.
W przebiegu celiakii latentnej może dojść do pojawienia się objawów charakterystycznych dla tej choroby. Najczęściej ma to miejsce na skutek wpływu czynników środowiskowych, takich jak ciąża, infekcje przewodu pokarmowego, zabiegi chirurgiczne, stres, czy zwiększona ekspozycja na gluten.
Jak zdiagnozować celiakię latentną?
Celiakię latentną diagnozuje się, tak samo, jak inne rodzaje tej choroby. W trakcie diagnostyki pacjent powinien wykonać następujące badania:
- Badania serologiczne przeciwciał charakterystycznych dla celiakii – są one wykonywane na podstawie próbki krwi. Szczególnie istotne jest tutaj zbadanie aktywności przeciwciał tTG IgA oraz DGP.
- Badanie genetyczne – celiakia jest schorzeniem genetycznym o podłożu genetycznym. Powodują ją wady w obrębie genu HLA DQ2 oraz HLA DQ8. Wykrycie mutacji w obrębie wymienionych genów jest równoznaczne ze zdiagnozowaniem celiakii. Do przeprowadzenia badania konieczny jest jedynie wymaz z policzka pacjenta.
Jak leczy się celiakię latentną?
Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Konieczne jest więc stosowanie leczenia do końca życia. Jego podstawą jest dieta bezglutenowa. Pacjenci nie powinni przyjmować go w minimalnych ilościach. Oznacza to, że unikać należy wszystkich produktów zawierających pszenicę, orkisz, żyto, pszenżyto, jęczmień, czy owies. Po pomoc w ułożeniu diety bezglutenowej warto zgłosić się do dietetyka. Wytłumaczy on nam, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie osoby chorej na celiakię latentną.
Chcesz przebadać się szerzej?
Sprawdź od razu 2 najczęstsze nietolerancje – celiakię i laktozę – w jednym pakiecie. Pakiet Zdrowe Jelita obejmuje:
- Badanie genetyczne w kierunku celiakii
- Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji laktozy
Promocja do 15.12.2025:
tylko 499 zł 554 zł
Użyj kodu: GRU25
Źródła:
- https://www.testdna.pl/celiakia/celiakia-objawy/
- Grzymisławski, M., Stankowiak-Kulpa, H., & Włochal, M. (2010). Celiakia-standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 1, No. 1, pp. 12-21).
- B. Bierła, I. Trojanowska, E. Konopka i wsp., Diagnostyka celiakii i badania przesiewowe w grupach ryzyka, „Diagnostyka Laboratoryjna” 2016, t. 52, nr 3, s. 205–210.
Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.
W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.








