Czym jest alergia na gluten?

Czym jest alergia na gluten, Czy alergia na gluten to to samo co celiakia, Jakie są objawy alergii na gluten, Czy mając alergię na gluten trzeba przejść na dietę bezglutenową

Czym jest alergia na gluten?

Alergia na gluten jest popularnym tematem ostatnich czasów. Pojawiła się bowiem mogą na odstawianie produktów zawierających gluten lub nawet ci całkowite eliminowanie z diety. Taki sposób żywienia ma jednak podstawę w przypadku osób, które dotknęła alergia na gluten lub które chorują na celiakię.

Czym jest alergia na gluten, Czy alergia na gluten to to samo co celiakia, Jakie są objawy alergii na gluten, Czy mając alergię na gluten trzeba przejść na dietę bezglutenową

Czym jest alergia na gluten?
Czy alergia na gluten to to samo co celiakia?
Jakie są objawy alergii na gluten?
Czy mając alergię na gluten trzeba przejść na dietę bezglutenową?

Czym jest alergia na gluten?

Alergia na gluten to nadwrażliwość na pszenicę o patomechanizmie alergicznym, bez podłoża genetycznego. Niepokojące objawy mogą pojawiać się w przypadku spożywania produktów zawierających w swoim składzie gluten, szczególnie w większych ilościach. Objawy alergii są bardzo różne i zależą od stopnia nasilenia przypadłości.

Czy alergia na gluten to to samo co celiakia?

Alergia na gluten nie jest tym samym co celiakia. Nie każda nadwrażliwość układu pokarmowego na obecność w diecie glutenu może być od razu nazwana celiakią. Alergia to nietolerancja pokarmowa produktów pszennych lub nadwrażliwość na spożywanie glutenu, natomiast celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, za której występowanie odpowiedzialne są zmiany genetyczne. Nie ma więc możliwości, by spożywanie glutenu przez alergików mogło doprowadzić do rozwoju choroby. Wówczas po prostu nasilą się objawy alergii.

Jakie są objawy alergii na gluten?

Objawy alergii na gluten nie zawsze są jednoznaczne. Pojawiają się w przypadku spożywania produktów zawierających gluten – wówczas może pojawiać się biegunka, wymioty, niestrawność, wzdęcia, pogorszenie samopoczucia, problemy skórne. Warto podkreślić, że każdy alergik może inaczej przechodzić swoją dolegliwość.

Czy mając alergię na gluten trzeba przejść na dietę bezglutenową?

Alergia na gluten w przeciwieństwie do celiakii nie powoduje konieczności całkowitej eliminacji glutenu z diety i przechodzenia na stałą dietę bezglutenową. O tym zawsze decyduje lekarz prowadzący. Zazwyczaj do metod leczenia należy ograniczenie spożycia produktów zawierających gluten lub jedynie okresowe wyeliminowanie go z diety. Po ustąpieniu objawów można stopniowo powrócić do normalnej diety, o ile nie pojawiają się objawy alergiczne.

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 28.06.2020, 13:49 | Ostatnia aktualizacja: 09.07.2020, 11:14
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń