Nietolerancja glutenu – choroba współczesnego wieku?

Czym jest nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu – choroba współczesnego wieku?

Czym jest nietolerancja glutenuWiele osób zastanawia się, czym jest nietolerancja glutenu. Wielu usuwa ze swojej diety gluten bez wcześniejszego wykonania badań, a to odgrywa kluczową rolę. Warto zacząć od tego, czym w zasadzie jest gluten. Gluten to białko roślin zbożowych. Występuję między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu i produktach takich jak: mąka, makarony, kasze, musli, pieczywo.

Czym jest nietolerancja glutenu?
Jak objawia się nietolerancja glutenu?
Jakie badania na nietolerancję glutenu?
Czy nietolerancję glutenu można wyleczyć?

Czym jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu może objawiać się w trzech różnych chorobach jako:

Choroba trzewna objawia się wieloma dolegliwościami. Chorują na nią dzieci, jak i dorośli. Może objawić się w każdym wieku.

Jak objawia się nietolerancja glutenu?

Typowymi objawami nietolerancji glutenu jest:

Nietolerancja glutenu może objawiać się również w innych postaciach. Mogą pojawiać się problemy skórne, jamy ustnej, mięśniowe, układu nerwowego, układu endokrylogicznego, układu płciowego i inne.

Jakie badania na nietolerancję glutenu?

Badanie nietolerancji glutenu przeprowadza się w bezbolesny sposób, pobierając wymaz z wewnętrznej strony policzka. Wymaz można samodzielnie pobrać w domu i wysłać bezpośrednio do laboratorium.

Jeżeli test genu wykaże nietolerancje na gluten, wykonuję się badanie krwi, by sprawdzić aktywność choroby.

Kolejną możliwością badania nietolerancji glutenu jest biopsja jelitowa. Badanie wykonywane jest, by określić zaawansowanie choroby i stanu jelita.

Warto wykonać takie badanie, gdy w rodzinie była osoba z nietolerancją glutenu. Wczesne wykrycie choroby pozwoli na uniknięcie poważnych dolegliwości.

Czy nietolerancję glutenu można wyleczyć?

Jedynym sposobem leczenia nietolerancji na gluten jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Istnieje wiele produktów, które naturalnie nie posiadają glutenu. Między innymi ryż, kukurydza, kasza jaglana, ryby, nieprzetworzone mięso, owoce, masło, orzechy, kawa, produkty mleczne.

O autorze
Zespół laboratorium testDNA

Treści na tej stronie zostały przygotowane przez zespół specjalistów laboratorium testDNA, które od ponad 20 lat zajmuje się badaniami DNA w Polsce. Naszą misją jest dostarczanie pacjentom rzetelnych informacji oraz nowoczesnych rozwiązań diagnostycznych.

W pracach nad materiałami edukacyjnymi uczestniczą lekarze, diagności laboratoryjni oraz konsultanci medyczni, którzy na co dzień wspierają kobiety po poronieniach i pary zmagające się z niepłodnością. Dzięki temu masz większą pewność, że informacje, które czytasz, są oparte na aktualnej wiedzy medycznej i praktyce klinicznej.

Poznaj naszych ekspertów.

Data publikacji: 23.06.2022, 23:46 | Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022, 09:40
Wszystkie artykuły
Back to Top
Zadzwoń